Odlučivanje temeljeno na obradi podataka u obrazovanju: Kako podaci pomažu učenicima?

Foto: Učilište Studium

U današnjem digitalnom dobu, informacije su ključne, a isto vrijedi i za obrazovanje. Škole i sveučilišta diljem svijeta sve više koriste različite metode obrade podataka kako bi unaprijedili učenje i podržali učenike na njihovom putu prema uspjehu.

Kako to funkcionira?

Kad učenici koriste online alate i platforme za učenje, njihova interakcija s digitalnim materijalima za učenje ostavlja trag, tj. podatke. Ovi podaci mogu obuhvaćati: koje lekcije su završili, koliko su vremena proveli učeći i gdje su možda naišli na poteškoće. Ovi se podaci prikupljaju i analiziraju kako bi se stvorila slika o svakom učeniku.

Što zatim?

Nakon što se podaci prikupe, učitelji i škole mogu bolje razumjeti na koji način pojedini učenici uče. Na primjer, ako se otkrije da neki učenici troše više vremena na određenom zadatku, učitelji mogu pružiti dodatnu podršku ili prilagoditi nastavni plan kako bi bolje odgovarao potrebama učenika.

Zašto je ovo važno?

Odlučivanje temeljeno na podacima pomaže učenicima da postignu bolje rezultate. Također pomaže učiteljima da bolje prate napredak svakog učenika i pruže im prilagođenu podršku. Ovo je posebno korisno za učenike koji se suočavaju s izazovima ili imaju različite stilove učenja.

U konačnici, odlučivanje temeljeno na podacima u obrazovanju ima može unaprijediti iskustvo učenja i omogućiti svakom učeniku ostvarivanje svog punog potencijala. Upravo zato, Učilište Studium – ustanova za obrazovanje odraslih u suradnji s projektnim partnerima A1 Hrvatska i Prios Kompetanse iz Norveške provodi projekt ICT4Te@chers. U sklopu projekta osmišljen je program edukacije, a jedna od pet temeljnih tema programa upravo je obrada podataka u obrazovanju. Na temelju programa provest će se edukacija u kojoj će imati priliku besplatno sudjelovati nastavnici i ostali odgojno-obrazovni djelatnici osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije. Projekt je financiran sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2020. kroz program Program „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“.

Kontakt za prijave i dodatne informacije:

tel: 091/356-0000

e-mail: projekti@uciliste-studium.hr