Obilježana 25. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u subotu je u Vukovaru obilježena 25. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade, te je još jednom ukazano na ogroman značaj te postrojbe za obranu Vukovara 1991. godine.

“Ovo je brigada koja je slomila kralježnicu JNA i radi čega nisu mogli provesti plan koji su sebi zacrtali. Ona je pokrivala bivšu Općinu Vukovar i brojala je oko 5.500 ljudi od kojih su 921 poginula ili nestala. Imala je oko 1.600 ranjenih i oko 2.500 branitelja koji su završili po logorima”, rekao je predsjednik Udruge branitelja Vukovara 91 Ivo Kovačić.

Zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković prisjetio se početaka agresije na grad i formiranja brigade naglasivši kako je tada moral bio izuzetno visok te je brigade ustrojavana u hodu između 20. rujna i 1. listopada 1991. godine kada su u grad stizali brojni dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske i oružje i druga tehnička sredstva iz zauzetih vojarni ondašnje JNA.

“Od toga dana u Vukovar su u većem broju počeli dolaziti dragovoljci iz svih dijelova Hrvatske. Do 1. listopada, kada je Vukovar u cijelosti okružen, dopremili smo u grad znatna sredstva iz vojarni koje su padale po Hrvatskoj. Brigada je bila 100 posto popunjena”, rekao je Borković.

U spomen na poginule pripadnike 204. brigade, u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služena je misa zadušnica, a  održana je i svečana akademija.

ĐURO KARALIĆ

Foto: Ivan Matić