Fenomen Candido Godoi: Slučajnost ili selo gdje je Jozef Mengele provodio svoje eksperimente?

Candido Godoi je naziv maloga sela na jugu Brazilu koji se može pohvaliti podatkom kako je kod njih broj blizanaca gotovo 1000 puta veći od globalnoga prosjeka. Ovo selo u Brazilu zovu i „prijestolnica blizanaca“ a, kako piše Daily Star, svaka peta trudnica u gradiću rađa blizance što je otprilike 18 puta više od svjetskog prosjeka. Uz to najveći broj blizanaca je plavokos. Stručnjaci za tu pojavu nemaju objašnjenja ali je zato argentinski novinar i povjesničar Jorge Camaras miščjenja kako je to posljedica pokusa koje je nad lokalnim stanovništvom provodio Jozef Mengele, poznatiji kao hitlerov Anđeo smrti. Navodno kako je upravo Mengele, kao liječnik, u selo došao tijekom 1963. godine. Prvo je se predstavio kao veterinar, a onda je počeo liječiti i žene u mjestu s brojnom njemačkom emigracijom. Komentirajući ove špekulacije stručnjaci navode kako je istina kako je mengele nakon što je pobjegao iz Njemačke došao u Južnu Ameriku kao i da je vjerojatno da je neko vrijeme proveo upravo u ovome selu. Međutim, doznalo se i kako su u tome selu i ranije živjeli plavokosi i plavooki doseljenici iz Njemačke i Poljske tako da se njihov „arijevski“ izgled ne može pripisati monstruoznim eksperimentima koje je provodio Mengele.

„Mislim da je Candido Godol bio laboratorij za Mengelea i da je u tome selu konačno uspio ostvariti svoje snove o stvaranju više rase s plavim očima i kosom. Prema nekim svjedočanstvima on je pratio trudnoće žena, davao im nove lijekove i preparate, govorio o umjetnoj oplodnji i navodno eksperimentirao na kravama zako da rađaju samo mušku telad blizance“, rekao je Camaras.

Međutim, lokalni povjesničar Paulo Sauthier odbacio je te špekulacije navodeći da u to vrijeme mengele nije proučavao blizanačke trudnoće u Brazilu. Uz to izvješća su pokazala kako je broj blizanaca i tome području velik bio i prije dolaska Mengelea u Južnu Ameriku. Stručnjaci tvrde i kako Mengele nije imao niti približno znanja, a niti sredstava, da bi mogao provesti eksperiment tih razmjera. Navode i da tako veliki postotak blizanaca može biti posljedica genetske izoliranosti i incesta pri čemu ne isključuju niti utjecaj mogućeg zagađenja.

Kako god niti dalje nema precizne informacije koja bi pojasnila fenomen u Candidu Godoi.

DAILY STARR/IVAN MATIIĆ