Obilježan Dan hrvatskih branitelja Vukovara, podjele među braniteljima opet uočene

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Govorili smo i govorimo s pravom da je Domovinski rat temelj hrvatske države i da je Vukovar grad posebnog pijeteta. Nažalost, nismo do sada do toga uvijek držali niti smo riječi nadograđivali stvarnim djelima. Nismo to istaknuli u ulaganjima u gospodarsku obnovu, niti smo istaknuli u obrazovnim programima niti kroz kulturu, poručila je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u govoru na svečanoj akademiji održanoj u Hrvatskom domu u prigodi obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara.

Grabar Kitarović se također založila za kažnjavanje odgovornih za ratne zločine počinjene nad Vukovarom i njegovim stanovnicima rekavši kako ima povjerenja u Vladu “da želi i može promjeniti stvari i stvarati gospodarske, pravne, socijalne i druge uvjete u kojima će svaki naš građanin naći sigurnost”. Također je ustvrdila kako će Vukovar i Slavonija biti ogledi primjer odlučnosti Vlade u provedbi ambiciozne razvojne politike.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zauzeo se za zajdništvo rekavši kako prošlost mora biti zajedničko polazište, ali sadašnjost i budućnost moraju biti okupljalište svih hrvatskih građana. Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić podsjetio je kako se Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara obilježava u spomen na 10. ožujka 1991. godine, kada su se  u Bogdanovcima nedaleko od Vukovara postrojili prvi  nenaoružani odredi.

Govorili su i brojni drugi uzvanici među kojima i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Tomislav Ivić, saborski zastupnik Tomislav Panenić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i drugi.

Svečanoj akademiji nije nazočila većina zapovjednika ratnih postrojbi 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici branili Vukovar 1991. godine, a koji smatraju kako se Dan branitelja Vukovara treba održavati 23. rujna na obljetnicu ustojstva 204. vukovarske brigade. Po riječima Nikole Totha, jednog od zapovjednika obrane Vukovara 1991., 10. ožujka u Bogdanovcima se održao “civilni politički skup koji nema veze s braniteljima”.

“Vukovar ima svoj datum, a to je 23. rujna, dan 204. vukovarske brigade i zato se gotovo nitko od zapovjednika nije odazavo ovome u Hrvatskom domu. Nije došao niti Dedaković, niti Borković, nema ni Totha, Kovačića, Rehaka, Jovića, Arbanasa, Doktora, Crnog, Žanića. Mogu vam nabrajati 50-tak zapovjednika koji se nisu odazvali”, kazao je novinarima Nikola Toth.

Uoči akademije na Memorijalnom groblju žratava iz Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služena je misa zadušnica.