Nuštarci obilježavaju Dane obrane i Dane općine

Foto: Novosti

U Nuštru se obilježavaju Dani obrane i Dani Općine Nuštar u sklopu kojih je danas održana svečana sjednica Općinskog vijeća, podno spomenika hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće dok je na Trgu dr. Franje Tuđmana otkriveno spomen poprsje prvog hrvatskog predsjednika, rad Ivana Matkovića Laste.

Priznanja Općine dodijeljena su KUD-u “Slavko Mađer” iz Cerića za 50 godina djelovanja, Mii Wild za osvojeno prvo mjesto u disciplini 100 metara prepone na Europskom olimpijskom festivalu mladih, ekipi ženske mladeži DVD Nuštar za osvojeno drugo mjesto na vatrogasnoj olimpijadi i prvo mjesto u kategoriji ženske mladeži na državnom natjecanju i Marku Tokiću za osvojeno drugo mjesto na međunarodnom natjecanju u Sloveniji u sastavu hrvatsku juniorske reperezentacije u disciplini zračnog pištolja.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Marijanu Rubiću. Riječ je o sudioniku Hrvatskog proljeća i nekadašnjem poznatom vinkovačkom gospodarstveniku.

Dan općine Nuštarci obilježavaju 5. listopada u spomen na 5. listopada 1991. godine kada se odigrala presudna bitka za Nuštar u kojoj su hrvatski branitelji nakon žestokog otpora uspjeli izbaciti iz Nuštra postrojbe bivše JNA potpomognute pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi.

U obrani Nuštra poginula su 94 hrvatska branitelja, a oko 280 ih je ranjeno, dok je ukupno 56 Nuštaraca izgubilo život u Domovinskom ratu.

U večernjim satima, s početkom u 19,30 sati, koncert će na Trgu dr. Franje Tuđmana održati Dalmatino.

Foto: Novosti