Novih 8 slučajeva zaraze afričkom svinjskom kugom, novo žarište u Babinoj Gredi

Foto: Pixabay

ZAGREB, Iz Ministarstva poljoprivrede Vlade RH danas su prenijeli kako je laboratorijskom analizom potvrđeno 8 novih slučaja afričke svinjske kuge kao i da su svi ti novi slučajevi na   gospodarstvima na području Vukovarsko-srijemske županije na kojima su i do sada utvrđeni slučajevi (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo, Posavski Podgajci i Drenovci). Međutim, pojavilo se i novo žarište bolesti i to na gospodarstvu u Babinoj Gredi. Ovime je do sada utvrđena afrička svinjska kuga na 17 gospodarstava u RH, a eutanazija svinja na novopotvrđenim zaraženim gospodarstvima izvršit će se tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana.

Dodaju kako je također danas u postupak elektronskog savjetovanja upućen i Nacrt prijedloga Pravilnika o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacijskim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog podrijetla te utvrđivanju popisa objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge kojim se propisuje oblik i sadržaj oznaka zdravstvene ispravnosti i identifikacijskih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla u svrhu stavljanja na tržište, oblik i sadržaj posebnih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla te postupak određivanja objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge.

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava već zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera.

Na snazi je i dalje Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uz prateće Rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije.

“Naglašavamo kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima”, ističu iz ministarstva.