Nije prošao amandman Pavla Josića da vukovarske stube dobiju ime po novinaru Dragi Hedlu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Poslije današnje sjednice Gradskog vijeća priopćenjem za javnost oglasio se i gradski vijećnik Pavao Josić koji je na predstojećim lokalnim izborima najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika. Priopćenje Josića prenosimo u cijelosti:   

„Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara na aktualnom sam satu postavio gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi pitanje zašto mu smeta što se HDZ-ov kandidat za župana Vukovarsko-srijemske županije  veseli na srbijanske cajke pa  ga proziva nedavno u medijima da «skače kao klokan na četnika» , a ne smeta mu što jedan od direktora gradskoga poduzeća kojeg je upravo on postavio na tu funkciju isto to radi, odnosno obilazi turbofolk klubove po Novom Sadu, a iz ureda mu trešte srbijanske «cajke» tijekom radnog vremena. 

Za mene je kao slobodnog čovjeka apsolutno neprihvatljivo da gradonačelnik Vukovara javno huška na HDZ-ovce koji se u slobodno vrijeme  zabavljaju uz srbijanske narodnjake i time dodatno potpiruje vatru u već nacionalno podijeljenom Vukovaru ne bi li pridobio koji glas više, a sasvim mu je svejedno što njegov direktor to isto radi i to još u radno vrijeme. Jedna pravila očigledno vrijede za Penavine ljude sklone cajkama, a druga za sve ostale sklone cajkama pa su ovi posljednji valjda mrzitelji svega hrvatskog kada to Penavi zatreba za dnevno-političke svrhe.
U isto vrijeme, grad je zbog upravo takvih huškačkih izjava gradonačelnika Penave  već gotovo dvije godine taoc međuetničkih vršnjačkih incidenata i pitanje je trenutka kada će netko od te naše djece stradati.  Pozvao sam ga stoga da ne blati funkciju gradonačelnika Vukovara i da prestane s nacionalističkim  huškanjem, a njegov je odgovor na taj moj dobronamjerni poziv bio  prozivanje djelatnika Hrvatskog radio Vukovara, tvrdnja  da zna on tko meni piše takva pitanja i da oni u upravi i gradskim poduzećima sve prate!?

Gradonačelniče Penava, vaš savjetnik mi je u središtu Vukovara prijetio metkom prije dvije godine, a sada vi ničim izazvani prijetite djelatnicima Hrvatskog radio Vukovara, od kojih su većina u statusu novinara, optužujući ih neizravno za špijunažu i sudjelovanju u lokalnoj kampanji za izbore!?

Gradonačelnik Penava bi morao znati da takvo javno i negativno prozivanje i uopće spominjanje medijskih djelatnika na sjednici Gradskog vijećam u ovom slučaju još i gore – prozivanje djelatnika medijske tvrtke u vlasništvu Grada Vukovara, nije ništa drugo nego politički pritisak i pokušaj zastrašivanja ljudi koji, za razliku od Penave i njegovih direktora nisu političari koji obnašaju vlast nego djelatnici gradskog poduzeća – medija.

Molim poštovane predstavnike medija da preslušaju aktualni sat današnje sjednice Gradskog vijeća Vukovara i sami se uvjere.

Pitam gradonačelnika Penavu (koji s lakoćom tvrdi da zna «tko meni piše pitanja za aktualni sat»), zna li i tko mi je od djelatnika gradskih komunalnih poduzeća i vukovarske gradske uprave dostavio temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama  dokumente koji su rasvijetliti brojne afere o kojima govorim posljednje četiri godine, a najaktualnija među njima odnosi se na izgradnju gradske obilaznice?

Hoće li javno gradonačelnik Penava i njih prozivati za špijunažu  i sudjelovanje u lokalnoj kampanji pred izbore i time im pokazivati tko je gazda u ovom gradu koji sve zna, nadgleda i prati? 

Gradonačelnikove su poruke podređenima u sustavu javne lokalne uprave jasne, a građani neka sami ocijene treba li Vukovaru gradonačelnik ili šerif?

Također, na današnjoj sam sjednici podnio Amandman na prijedlog Odluke o imenovanju stuba na području Grada Vukovara i predložio da nose naziv novinara Drage Hedla. Naime taj je najpoznatiji hrvatski istraživački novinar u posljednje četiri godine raskrinkao, rasvijetlio i raspetljao  niz afera u kojima su glavni protagonisti lokalni vukovarski političari, mnogi među njima na vlasti i njima bliske osobe  te na taj način učinio ogroman doprinos transparentnosti rada lokalne uprave, poduzeća i ustanova te demokratizaciji naše zajednice.

Na žalost vladajuća većina taj amandman nije prihvatila i nije odlučila odati počast hrabrim i neovisnim građanima ove zemlje koji neumorno otkrivaju afere političara. Valjda su se uzrujali“.