Ni 25 godina od okupacije Lovasa, nitko nije odgovarao za zločine

Foto: lovas.hr

LOVAS, Mještani Lovasa u ponedjeljak su se prisjetili jednog od najtužnijih i najtragičnih dana, kada su prije 25. godina, 10. listopada 1991., pripadnici bivše JNA i srpskh paravojnih postrojbi okupirali to srijemsko mjesto pri čemu je poginulo ili ubijeno 89 mještana Lovasa.

Zajednički vijenac kod spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na katoličkom groblju položilo je i svijeću zapalilo zajedničko izaslanstvo Općine Lovas, Vukovarsko-srijemske županije i općinskog HDZ-a dok je molitvu za  ubijene i nestale molio lovaski župnik, velečasni Željko Grigić.

“Svi skupa ogorčeni smo i nezadovoljni što nakon 25 godina još nitko nije odgovarao za zločine u Lovasu”, kazala je načelnica Lovasa Tanja Cirba podsjetivši kako je početkom 2014. godine Prizivni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom je 14 pripadnika JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije “Dušan Silni” bilo osuđeno na zatvorske kazne u trajanju od četiri do 20 godina zatvora zbog zločina u  Lovasu.

Tom odlukom ukinuta je presuda Višeg suda u Beogradu i naloženo ponovno suđenje. Zbog zločina u Lovasu prvooptuženi Ljuban Devetak bio je osuđen na 20, Milan Devčić na 10, Milan Radojčić na 13, a Željko Krnjajić na 10 godina zatvora. Bivši pripadnik JNA Miodrag Dimitrijević bio je osuđen na 10, Darko Perić i Radovan Vlajković na po pet, a Radisav Josipović na četiri godine zatvora. Bivši pripadnici paravojne formacije “Dušan Silni”, Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer bili su osuđeni na osam i devet godina zatvora, Saša Stojanović na osam, Dragan Bačić na šest, Petronije Stevanović na 14 godina, a Aleksandar Nikolaidis na šest godina zatvora.
Đuro Karalić
Foto: lovas.hr