Nenad Bučko (HNS): Konačno zakon kojim ćemo obnoviti školu!

Foto: vavu.com

VUKOVAR, Do kraja tjedna trebale bi, kako se očekuje, u Hrvatskom saboru biti izglasane izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, kojim će se omogućiti konačni početak radova na obnovi vukovarske Osnovne škole Nikole Andrića, jedine još neobnovljene škole u Vukovaru za čiju se obnovu već godinama odgovornost prebacuje s Grada Vukovara na Vukovarsko-srijemsku županiju i obrnuto dok učenici i nastavnici ponajviše trpe zbog rada u neuvjetnim školskim prostorima.

“”Eppur si muove! – Ipak se kreće!”, citiram Galilea Galileia, jer ovo je uistinu sjajan, gotovo epohalan pothvat za Vukovar iza kojeg stoji potpis naše ministrice Blaženke Divjak. Dvadeset punih godina od povratka u naš grad čekamo rješenje obnove škole i sada je ispunjen ključni uvjet da konačno imamo pravu osobu na pravom mjestu.Bilo je dovoljno samo osam mjeseci za stvoriti pretpostavke trajnog rješenja problema“, komentirao je županijski predsjednik HNS-a Nenad Bučko ne skrivajući zadovoljstvo vezano uz izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, a koje će, nakon što do kraja tjedna budu izglasane u Saboru, omogućiti potpisivanje ugovora između Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i resornog Ministarstva.

Time će, kako ovaj HNS-ovac navodi, i službeno biti omogućeno korištenje 15 milijuna kuna za financiranje obnove škole Nikole Andrića. Po Bučkovim riječima, izglasavanje Zakona u Hrvatskom saboru rezultat je osobnog zalaganja ministrice Divjak, koja je prepoznala težinu problema. A cijela priča oko angažmana ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak u obnovi škole Nikole Andrića započela je u studenom prošle godine kada su se Divjak i Bučko nalazili u Koloni sjećanja te joj je HNS-ov čelnik vukovarsko-srijemske županijske organizacije ukazao na taj problem.

“Rekonstrukcija prostora koja će jamčiti sigurnost života i zdravlja učenicima i djelatnicima , zakonska je intervencija države, koja nije osnivač školama, ali ovime izravno utječe na rješavanje dvadesetogodišnjeg problema jedine neobnovljene škole u Vukovaru. Naša ministrica, iza koje odgovorno stoji HNS, pokazatelj je kako se treba, može i mora raditi, tvrdi Nenad Bučko koji ministricu Blaženku Divjak, kako kaže, očekuje što skorije u Vukovaru.