Nema opasnosti od mogućih poplava na istoku Hrvatske

VINKOVCI, Unatoč naglom porastu vodostaja rijeka Kupe i Save, ne očekuje se na području Vukovarsko-srijemske županije proglašenje mjera obrane od poplave, istaknuo je na sjednici stožera Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije održanoj u srijedu u Vinkovcima.

Po riječima voditelja VGI Biđ Bosut, Josipa Kuterovca stanje na terenu je stabilno i da ne očekuje se proglašenje mjera obrane od poplave prema sadašnjim projekcijama i izvješćima sa terena.

Pod predsjedanjem zamjenika župana i načelnika stožera Zdravka Kelića, članovi Stožera dotakli su se i niz drugih tema značajnih za sustav civilne zaštite. Tako su informirani o nastavku provođenja Sporazuma o sufinanciranju opremanja i osposobljavanja specijalističkih timova Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje 2015.-2019.godine.

Prema tom sporazumu, tijekom 2016. godine utrošeno je za osposobljavanje i kupnju specijalističke opreme 110.000, a do kraja godine planirano je utrošiti još gotovo 200.000 kuna za kupnju vatrogasne opreme za potrebe tima za RKBN zaštitu i kupnju potrebne radiokomunikacijske opreme.

Najavljeno je i kako će se do kraja godine radit plan procjene rizika za Vukovarsko-srijemsku županiju od strane stručnih tijela Stožera civilne zaštite, na osnovi kojega će se u budućem razdoblju razvijati sustav zaštite i nabavljati potrebna oprema, provoditi vježbe i osposobljavanja timova Civline zaštite.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Vukovar, Zdenko Lovrić podnio je izvješće o provedenim i planiranim aktivnostima u međunarodnim projektima civilne zaštite „dr. Share i Ember“, zamjenik načelnika i pročelnik HGSS-a stanice Vinkovci, Zlatko Becić o projektu „Cipras“ a tajnik stožera, Ivan Kubiček o projektu „Recall“. Vrijednost projekata iz međunarodnih fondova koji se odnose na civilnu zaštitu, a trenutno se provode na području Vukovarsko-srijemske županije vrijednosti su više od 1,4 milijuna eura.

Đuro Karalić

Foto: vusz.hr