IZBORI: Ivan Bosančić: Popunjene poduzetničke zone s radnim mjestima za naše građane i Vinkovci kao urbano središte županije moja su vizija Vinkovaca u nadolazećim godinama

Foto: Đuro Karalić

Na kraju ste aktualnog mandata na čelu Grada Vinkovaca. Kada se osvrnete iza sebe, kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali i svojim građanima obećali prije četiri godine, uoči prošlih lokalnih izbora?

Da, kraj je jednog aktivnog mandata i vjerujem kako sam opravdao povjerenje naših građana. Naravno uvijek može bolje i ima projekata koje trebamo dovršiti u iduće četiri godine. Ostvarili smo gotovo sve ono što smo si zadali kao zadatak na početku mandata. Na kraju mandata svojim sugrađanima sam podnio detaljno izvješće o onome što smo radili unazad četiri godine kako bi točno znali što je učinjeno i za što su se izdvajala sredstva iz proračuna grada na Bosutu. Za naš grad vrijedi raditi i boriti se kako bismo i dalje podizali kvalitetu života u svim područjima. Upravo zato sam se i kandidirao za drugi mandat na čelu gradske uprave. Započeli smo brojne projekte, pripremili smo još novih projekata i iščekujemo objave javnih poziva kako bismo ih kandidirali za financiranje bespovratnim sredstvima.

Kako biste usporedili današnju gospodarsku sliku grada sa onom od prije četiri godine? Što kažu brojke, koliko je novih investicija, novih radnih mjesta otvoreno u tom razdoblju?

Razvoj svake sredine, bilo da je riječ o općini, gradu ili državi, ovisi o uspješnosti gospodarstva na tom području. Za razvoj našega grada od presudnog je značaja razvoj gospodarstva koje u Vinkovcima u razdoblju od 2016. do 2019. bilježi konstantan rast.  U predpandemijskoj, 2019. godini, u Vinkovcima su bila aktivna 693 poduzetnika koji su zapošljavali više od 8.300 radnika. Njihov pozitivni trgovinski saldo, veći od 368 milijuna kuna u 2019. godini, dvostruko je veći od salda iz 2016. godine, koji je iznosio oko 175 milijuna kuna. U tom istom razdoblju rasle su i prosječne neto plaće zaposlenika za više od 17%. Što je gospodarstvo snažnije, veći je priljev sredstava i samim time veće su mogućnosti ulaganja i u ostala područja neophodna za stvaranjem željene kvalitete života.  Vinkovce smo u protekle četiri godine razvijali kao grad po mjeri svakoga čovjeka. Radili smo na izgradnji nove i poboljšanju postojeće prometne, komunalne, gospodarske i odgojno-obrazovne infrastrukture. Naši najmlađi Vinkovčani danas idu u energetski obnovljene vrtiće i škole, izgradili smo novu školu u Mirkovcima i nova igrališta u našim gradskim četvrtima. Nova zgrada Poduzetničkog inkubatora svojom pojavom zaista uljepšava ionako lijepu obalu našega Bosuta, a posebno sam ponosan na činjenicu što je 50 naših Vinkovčana zaposleno u 18 novoosnovanih tvrtki stanara unutar ovog objekta izgrađenog europskim sredstvima. Infrastrukturu grada neprestano razvijamo o čemu svjedoči 120 milijuna kuna vrijedna istočna obilaznica, 80 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje borinačkog nadvožnjaka i 384 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracije. Vinkovci su postali jedno veliko gradilište i naši građani vide trud tima mladih i stručnih ljudi koji neumorno rade na pripremi i provedbi brojnih projekata. Ponosan sam na činjenicu kako smo u protekle četiri godine u Vinkovce zajedničkim snagama privukli projekte ukupne vrijednosti 1,47 milijardi kuna. I projekte smo zaista ugovarali iz svih sfera gospodarskog i društvenog djelovanja: od infrastrukture, energetskih obnova pa sve do onih socijalnih projekata od kojih naši građani imaju izravnu korist kroz obrazovanje, pomoć u svakodnevnom životu i izjednačavanju socijalnih uvjeta za sve.

Koliko Grad ulaže u razvoj i poticanje gospodarstva i koje su nove gospodarske mjere unutar Vašeg programa koje planirate ostvariti nakon ponovnog dobivanja povjerenja svojih sugrađana?

Gospodarstvo i obrazovanje pokretač su razvoja svakoga grada i upravo zato ulažemo značajne napore u razvoj našega gospodarstva koji želimo temeljiti na inovativnosti i konkurentnosti naših poduzetnika. Na lokalnoj upravi je stvaranje pretpostavki za razvoj gospodarstva kroz različite programe kojima potičemo na ulaganja u nove i proširenje postojećih djelatnosti. Grad je kroz provedbu “Programa poticanja poduzetništva na području grada Vinkovaca” i “Programa poticanja poljoprivrede na području grada Vinkovaca” osigurao 3 milijuna kuna
bespovratnih sredstava za poduzetnike i poljoprivrednike koji djeluju na području Vinkovaca. Oba programa imaju za cilj pružanje pomoći i potpore u razvoju poslovanja i investiranja, otvaranju novih radnih mjesta i povećanju konkurentnosti naših poduzetnika i poljoprivrednika. I dalje ćemo stvarati uvjete za rast i razvoj gospodarstvenika, a nova proširena industrijska zona Zalužje bit će temelj razvoja u sljedeće četiri godine kroz inovativno gospodarstvo kao generatora novih radnih mjesta. Ova zona u svom trenutnom punom kapacitetu popunjava 1767 radna mjesta kod 49 poduzetnika. Osigurali smo sve preduvjete da nam Vlada Republike Hrvatske daruje 111 ha zemljišta vrijednog 160 milijuna kuna, te smo na samom kraju ovog procesa. Prateći svjetske trendove, prošireni dio ove zone kreirat ćemo kao pametnu zonu koja će biti održiva, pametna i digitalna. Zona će biti kreirana prema potrebama investitora i pružit će priliku našim poduzetnicima da prošire svoje poslovanje. Svakako cilj je i privlačenje novih investitora koji će osigurati nove tehnologije, nove djelatnosti te nova radna mjesta. Naše mjere ovdje ne prestaju, širimo program mjera poticanja razvoja gospodarstva. Dodatno ćemo smanjiti obvezna davanja poduzetnika prema Gradu, poticat ćemo poslovne subjekte kojima su vlasnici mladi poduzetnici i žene. Naglasak dajemo i na digitalizaciju poslovanja i primjene novih tehnologija, ali i razvoj postojećih proizvoda i usluga, te proizvodnju tradicijskih proizvoda. I dalje ćemo biti na raspolaganju našim poduzetnicima, naše programe kreirati sukladno njihovim potrebama upravo kako smo posljednje dvije godine kreirali gradski proračun – u izravnoj komunikaciji s građanima saznajući njihove potrebe. Naše poljoprivrednike ćemo poticati na prijelaz na visoko dohodovne kulture, očuvanje starih voćarskih i povrtlarskih kultura, promociju i brendiranje, te umrežavanje u cilju osiguranja plasmana njihovih proizvoda. Izgradnjom i rekonstrukcijom otvorene i zatvorene tržnice kreiramo suvremeno centralno mjesto za trženje lokalnih proizvoda, povećamo dostupnost kvalitetne ponude našim građanima te potičemo lokalne poljoprivrednike na stvaranje novih poslovnih mogućnosti.

Kako i koliko je globalna pandemija utjecala na realizaciju projekata i koliko je utjecala na vinkovačko gospodarstvo?

Jasno kako je ovo vrijeme izuzetno izazovno i odražava se na sve aspekte naših života. Trudili smo se prvenstveno sačuvati zdravlje naših građana i brižljivom komunikacijskom strategijom poticati na pridržavanje mjera bez represije. Niti jedan naš projekt nije stao s provedbom zbog pandemije. Pojedine projekte su usporile epidemiološke mjere, no uvjeren sam da ćemo u sljedećem razdoblju nastaviti u istom tempu kao i prije korone. Epidemiološka ograničenja ostavila su neizbrisiv trag u svim segmentima naših života te smo se sada već navikli na „novo normalno“. Mjerama su pogotovo bili zahvaćeni naši poduzetnici za koje smo brzo reagirali i osigurali im paket pomoći već u ožujku prošle godine. Naravno, gradskim mjerama obuhvatili smo i građane kako bismo im olakšali uistinu neizvjesnu situaciju koja, nažalost, još traje. Ugostitelji su važan dio poduzetništva u našem gradu i svako radno mjesto koje o njima ovisi također je od neprocjenjive važnosti. Stoga smo za ugostiteljstvo svrhu osigurali 800 tisuća kuna, a sredstva će biti podijeljena tako da će prijavitelji dobiti 2.000 kuna po zaposleniku. Nadamo se kako će ova naša mjera, uz državne potpore, biti dovoljna da do kraja prebrode ovu situaciju u kojoj su se našli mimo svoje volje. Također ugostitelji će i nadalje najam javnog prostora plaćati samo jednu kunu, što bi im trebalo olakšati poslovanje tijekom ljeta. U planu je i ukidanje gradskog poreza na potrošnju. Prijedlog je to koji će ići na Gradsko vijeće, a odluka bi se trebala primjenjivati od početka sljedeće godine. Do sada je stopa poreza na potrošnju u Vinkovcima iznosila 3%, a Grad Vinkovci je godišnje imao prihod od oko 900.000 kuna. I na ovaj način želimo rasteretiti naše poduzetnike od obveznih davanja, te im na taj način biti podrška i pomoć u svakoj situaciji njihova poslovanja.

Obzirom na Vašu kandidaturu za mandat 2021. – 2025., kako vidite Vinkovce u 2025.?

Kao uređen grad s industrijom 21. stoljeća i visokoškolskim obrazovanjem te vrlo konkretno već radimo na ostvarenju te vizije. Podrškom poduzetništvu i edukacijama poduzetnika stvaramo pozitivnu poduzetničku klimu, te razvijamo mjere podrške poduzetnicima i njihovim projektima. Do kraja moga mandata, realnost Vinkovaca bit će jednosmjenski rad škola i vrtići s produženim boravkom s novim odgojno-obrazovnim programima uz zdrave i kuhane obroke. Popunjene poduzetničke zone s radnim mjestima za naše građane i Vinkovci kao urbano središte županije su moja vizija grada u 2025. godini, odnosno i prije. Ovo nisu obećanja, to su projekti na kojima radimo i koji idu u dobrom smjeru. Vjerujem kako će Vinkovčanke i Vinkovčani prepoznati naš program i u njemu prepoznati siguran daljnji razvoj našega grada.