Nastavljeno suđenje Željku Sabi

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Svjedočenjem svjedoka tužiteljstva na Općinskom sudu u Vukovaru, pod predsjedavanjem sutkinje Davorke Rukavine, nastavljeno je suđenje bivšem gradonačelniku Vukovara Željku Sabi. Njega DORH tereti za pronevjeru i poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti. Tereti ga se da je od srpnja 2005. pa do kraja rujna 2009. godine tijekom humanitarne akcije u okviru koje je organizirano ljetovanje djece iz Vukovara na moru protupravno zadržao dio novca koja su uplatili roditelji u svrhu plaćanja osiguranja. DORH Sabu tereti da je na taj način zadržao 76.567 kuna. Isto tako tužiteljstvo Sabu tereti i da je u studenom 2011. godine s namjerom potaknuo odgovornu osobu iz gradske tvrtke Komunalac da protivno internim aktima i bez stvarne potrebe omogući zaposlenje Srđana Šijakovića. Svoje iskaze na današnjem suđenju dali su Sofija Despotović, Siniša Mudri, Dalibor Tarle te Srđan Šijaković. Branitelj Sabe Ante Nobilo još jednom je rekao kako će tijekom postupka dokazati da konstrukcija optužnice leži na pogrešnim činjenicama te da će dokazati da je između roditelja djece i Gradskog odbora SDP-a Vukovar sklopljen svojevrstan građanski ugovor po kojem roditelji participiraju s iznosom od 100 do120 kuna.

„GO SDP-a Vukovar svoju je ugovornu obvezu ispunio i djeca su besplatno ljetovala. Višak novca, po ugovoru, nije morao biti vraćen roditeljima i nije bilo zapreke da ga GO SDP Vukovar troši kao svoj vlastiti, a Željko Sabo nije za svoju osobnu korist potrošio niti jednu kunu. Dokazat ćemo i da Sabo nije intervenirao prigodom zapošljavanja Šijakovića“, rekao je Nobilo.

Inače, zapriječena kazna za ovo kazneno djelo je od 1 do 8 godina zatvora. Suđenje Željku Sabou nastavit će se 1. i 2. rujna saslušavanjem preostala dva svjedoka tužiteljstva, nakon čega će se suđenje nastaviti saslušanjima 11 svjedoka obrane.

IVAN MATIĆ