Nastavlja se niz prevara kupovinom preko društvenih mreža; najnovija žrtva 67-godišnji Iločanin

Foto: google.com

Policijska postaja Ilok zaprimila je jučer, 4. siječnja kaznenu prijavu 67-godišnjaka zbog prevare prilikom kupovine kriptovalute.

Naime, 67-godišnjak je početkom prosinca 2022. godine preko društvene mreže Facebook stupio u kontakt s nepoznatom osobom i u tri navrata uplatio preko 2.000 eura radi kupovine kriptovalute, nadogradnje računa i pretvaranje kriptovalute u eure, a nakon što je zatražio isplatu uloženog novca i dobiti, počinitelj je prekinuo komunikaciju i nije isplatio novac.

Upozoravamo građane da budu oprezni, kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date bankovne podatke ili uložite novac.

Kako bi izbjegli takve prijevare, prije svega je potrebno biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

Tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija Internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija.