Nasilje protiv novinara u porastu

Nasilje upereno protiv novinara se povećalo za 13 posto u drugom kvartalu 2016. godine, pokazuju izvještaji platforme Mapping Media Freedom. Kao glavni razlog navodi se situacija u Turskoj koja se intenzivirala i prosvjedi koji su postali nasilni u svim zemljama – od Francuske do Finske, objavio je hnd.hr.

Između 1. travnja i 30 lipnja 2016. mreži Mapping Media Freedom 18 dopisnika i drugih novinara podnijelo je 341 provjereni izvještaj o nasilju nad novinarima i ugrožavanju slobode medija, 13% više nego u prvom kvartalu 2016. Platforma – zajednički poduhvat Europske federacije novinara (EFJ) i Reportera bez granica (RSF), financijski potpomognuta Europskom komisijom – osnovana je u svibnju 2014. da bi dokumentirala prijetnje medijskim slobodama u Europi. Pokriva zemlje članice EU, Albaniju, Azerbajdžan, Bjelorusiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Island, Kosovo, Makedoniju, Norvešku, Rusiju, Srbiju, Tursku i Ukrajinu.

Prema podacima MMF-a, u drugom kvartalu 2016.:

– 2 su novinara ubijena
– potvrđeno je 60 incidenata s fizičkim ozljedama
– u 41 incidentu je pritvoreno profesionalno medijsko osoblje
– podneseno je 45 kaznenih i građanskih tužbi
– zabilježeno je 80 provjerenih izvještaja o zastrašivanju, što uključuje psihološko zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, cyberbullying i klevetanje
– 15 puta je novinarski rad bio cenzuriran ili promijenjen
– u 73 incidenta je obustavljeno praćenje novinarske priče.

Europa se smatra jednim od najsigurnijih područja na svijetu za novinare. No, puzajući autoritarizam čini ju sve neugodnijim mjestom za slobodno i sigurno djelovanje medija, rekla je za Mapping Media Freedom Hannah Machlin, voditeljica projekta.

“Prijetnje ne dolaze više samo od uobičajenih sumnjivaca: 12 fizičkih napada s ozljedama se dogodilo u Francuskoj, a u određenom broju njih izgleda da su novinari bili meta policajaca.” Dio novinara je postalo meta za vrijeme izvještavaja s demonstracija. “Novinari su, primjerice, uhvaćeni u procijep između nekih nasilnih prosvjednika i prakse policijske jake ruke, unatoč tome što često nose kacige ili nešto drugo što ih nesumnjivo identificira kao novinare. Ti incidenti nedvojbeno ukazuju na potrebu da se provoditelji zakona iz prvih redova obrazuju u čitavoj Europi“, rekla je Melody Patry, iz Indeksa o cenzuri.

HND.HR/ĐURO KARALIĆ

Foto: Pixabay/Robert Owen-Wahl