Najstariji jezici na svijetu koji se još uvijek govore

Foto: Pixabay

Jezik je, u nekoj formi, star kao i čovječanstvo. Nastaje u nekoj zajednici, širi se, ali se tako i mijenja. Svaka zajednica u doticaju s drugom razmjenjuje dijelove svog jezika te se on neprestano razvija i evoluira.

Danas ih na svijetu postoji 7,097. Neki od njih promijenili su se na mnoge načine – od nekih su nastale podskupine, a neki su zaboravljeni. Međutim, neki su najstariji jezici preživjeli tijekom godina te i se dalje razvijaju.

Donosimo vam sedam najstarijih, danas korištenih jezika, prema Lingual Consultancy.

Hebrejski

Hebrejski je jedini živući jezik koji pripada kanaanskoj skupini, a postoji od 10. stoljeća prije Krista. Nastao je na prostoru današnjeg Izraela, a danas ga govori više od 9 milijuna ljudi. Ono što je zanimljivo kod hebrejskog je da je između 200. i 400. godine nove ere počeo izumirati te se koristio samo u liturgiji. No s razvojem cionizma, u 19. je stoljeću hebrejski oživljen te se počeo ponovno upotrebljavati kao govorni jezik.

Hebrejski zapis. Foto: Pixabay

Baskijski

Iako nije moguće točno utvrditi koliko je star, znanstvenici smatraju da datira iz prapovijesne Europe. Danas ga govori oko 750 tisuća ljudi, uglavnom u dijelovima Francuske i Španjolske. Također se smatra jednim od najstarijih jezika zapadne Europe.

Ploča na baskijskom jeziku.
Foto: Pixabay

Tamilski

Više od 80 milijuna ljudi ga govori danas, a nastao je na područjima današnje Indije i Šri Lanke 300 godina prije Krista. Službeni je jezik Šri Lanke i Singapura te indijske savezne države Tamil Nadu.

Najstariji jezici: tamilski
Ploča s tamilskim zapisom.
Foto: Wikipedia

Farsi ili perzijski

Za perzijski se vjeruje da je nastao oko 600 godina prije nove ere na području današnjeg Irana. Danas ga govori oko 110 milijuna ljudi, najviše u dijelovima Irana, Afganistana i Tadžikistana. Današnji, moderni  perzijski, razvio se iz starog perzijskog oko 800-tih godina nove ere, ali je gotovo u cijelosti ostao isti, uz male promjene. Kroz godine, utjecao je i na razvoj jezika susjednih zemalja, pogotovo na Urdu.

Prsten s inskripcijom na perzijskom.
Foto: Wikipedia

Grčki

Najstariji pisani pokazatelji jezika potječu iz 1450-1350 godina prije Krista, a danas ga govori oko 13 milijuna ljudi. Pripada indoeuropskoj skupini jezika te je službeni jezik Grčke i Cipra (uz turski). Kao manjinski jezik, priznat je u Italiji, Albaniji, Armeniji, Rumunjskoj, Mađarskoj i Ukrajini. Kroz povijest, drugi su jezici također svojevremeno koristili grčki alfabet, kao što su hebrejski, arapski, turski itd. Sa svoja 34 stoljeća upotrebe, najstariji je i najbolje dokumentiran živući indoeuropski jezik!

Ploča s grčkim zapisom.
Foto: Pixabay

Kineski

Govori ga 1.2 milijarde ljudi, što je oko 16% svjetske populacije, a za najstarije se pisane dokumente vjeruje da su nastali 1250-ih godina prije nove ere, za vrijeme dinastije Šang. Međutim, neki znanstvenici smatraju da mu korijeni sežu iz civilizacije Yanhshao. Upravo iz tog vremena (5000-4000 g.pr.Kr.) je i posuđe koje drži rekord Guinness za najstariji napisani jezik. Kineski jezik službeni je jezik Kine, Tajvana i Singapura.

Najstariji jezici: kineski
Knjiga na kineskom.
Foto: Pixabay

Irski galski

Iako populacija koja ga govori nije velika, irski galski jezik ipak ima dugačku povijest koja seže do 4. stoljeća nove ere. Službeni je jezik Irske, a priznat je kao manjiski jezik Sjeverne Irske. Prema UNESCO-u, jedan je od ugroženih jezika.

Ploča na galskom jeziku.
Foto: Pixabay

Iako bi se na ovoj listi moglo pronaći i nekoliko drugih poput islandskog i litavskog, ovo su ipak oni najstariji jezici čiju upotrebu vidimo i danas.

Izvor: planet.hr/Valentina Botica