U Vukovaru se održava 10. Memorijalni kup u sjedećoj odbojci

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Sportskoj dvorani u vukovarskoj četvrti Borovo naselje započeo je 10. Memorijalni kup u sjedećoj odbojci koji se igra tijekom dva dana. Ovaj Kup okupio je sve klubove koji se bave ovim sportom u Hrvatskoj. Ukupno sudjeluje 12 muških momčadi i ženska reprezentacija u sjedećoj odbojci koja se ravnopravno natječe s muškarcima. Predsjednica Hrvatskog saveza sjedeće odbojke Ivana Pavić pojasnila je kako se tijekom godine, u okviru državne lige, igraju turniri dok krajem godine se redovito održava Kup natjecanje.

„Sjedeća odbojka je sport koji u Hrvatskoj postoji od 1996. godine kada je organizirana i liga na razini države. Savez je osnovan 2006. godine. Imamo registrirano ukupno 200-ak igrača. Sjedeća odbojka je sport koji je zastupljen i na Paraolimpijskim igrama. To je sport za cijeli život, on se igra od 7 – 77 godina“ rekla je Pavić.

Za razliku od međunarodnih natjecanja gdje pravo nastupa imaju samo osobe s invaliditetom na natjecanjima unutar Hrvatske nastupiti mogu i zdrave osobe. Pri tome su osnovna pravila sjedeće odbojke veoma slična običnoj odbojci. Ipak, prilagođene su dimenzije terena koje iznose 10×5 metara kao i visina mreže. Kod muškaraca mreža je visine 115 centimetara, a kod žena 105 centimetara. Prilikom odigravanja donji dio tijela uvijek mora biti na tlu s tim da je u sjedećoj odbojci moguće blokirati i servis.

Na Kupu u Vukovaru nazočio je i predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog saveza (HPS) Ratko Kovačić koji je rekao kako je sjedeća odbojka paraolimpijski sport te da je taj sport najmasovniji u obitelji HPS-a.

„U Hrvatskoj imamo ukupno 150 klubova osoba s invaliditetom u 26 različitih sportova od kojih su 14 paraolimpijski. Od toga broja Hrvatska je u 5 sportova imala svoje predstavnike na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Riu i osvojila 5 odličja. Jedna smo od maloga broja država svijeta koja ima svoje predstavnike i na ljetnim i na zimskim paraolimpijskim igrama“, rekao je Kovačić.

Treba znati i kako će iduće godine u Poreču biti organizirano Europsko prvenstvo za muškarce i žene u sjedećoj odbojci što će biti još jedna prilika za popularizaciju ovoga sporta.