Najkasnije za 5 godina vlakom do Zagreba opet ćemo putovati 2,5 sata

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Tijekom svoje posjete Vinkovcima predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić najavio je kako će građani s istoka Hrvatske za najkasnije pet godina vlakom putovati do Zagreba 2,5 sata. Prema njegovim riječima prošlog mjeseca raspisan je natječaj za modernizaciju 83 kilometra duge dionice na pruzi od Dugog Sela do Novske u iznosu 650 milijuna eura.

„To je do sada najveći građevinski projekt po vrijednosti ikada raspisan u Hrvatskoj. Ne bude li dogodine po otvaranju ponuda velikih žalbi uslijediti će potpisivanje ugovora i početak radova“, rekao je Kršić.

Podsjetio je kako je dionica Novska – Okučani modernizirana prije sedam godina te najavio modernizaciju dionice Okučani – Vinkovci za koju je zahtjev za lokacijske dozvole predan. Prema njegovim riječima glavni projekt vrijedan 600 milijuna eura je u izradi i biti će gotov do sredine 2025. godine.

„Tehnički, to je jednostavnija dionice od one Dugo Selo-Novska pa će i radovi trajati kraće. Od danas pa za pet godina kompletna dionica Zagreb – Vinkovci bit će modernizirana i izgrađena po europskim standardima“, najavio je Kršić.

Govoreći o ulaganjima na području Vukovarsko – srijemske županije kazao je kako je u završnoj fazi modernizacija i elektrifikacija pruge Vinkovci – Vukovar, duge 18 kilometara, te da u ponedjeljak slijedi puštanje u rad kontaktne mreže. Puštanje u promet brzinama 120 km/h očekuje se u drugom djelu godine nakon ishođenja potrebnih dozvola. Vožnja brzim vlakom do Vukovara trajat će oko 15 minuta, putničkim 18 minuta.

Dio je to velikog investicijskog ciklusa ulaganja u željezničku infrastrukturu, koji je počeo prije par godina. Završenih radova u vrijednosti je 500 milijuna eura, trenutno je u provedbi milijardu eura teških projekata, a u fazi natječaja je još milijarda i pol za narednih deset godina, plan je još 6 milijardi ulaganja“, najavio je Kršić.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić rekao je kako su, kada je riječ o Vinkovcima, prioritet pješački prijelaz na Slaviji kao jedna od crnih točaka.

“Dobili smo obećanje, bit će završen do početka sljedeće školske godine kako bi djeca sigurno prelazila put od kuće do škole. Također važan za sigurnost djece, prolaz je prema Fitzijevoj ulici u sklopu rekonstrukcije kolodvora. Nadalje povratak na 2,5 sata vožnje vlakom do Zagreba te putovanje prema Vukovaru u trajanju 15 minuta, imperativ je u narednom razdoblju vezano uz projekte u prometu s obzirom na važnost Vinkovaca kao čvorišta, ali i sve ostale koji se vežu na nas”, rekao je Bosančić.