Mario Milinković: Zalagat ću se za bolji standard radnika i umirovljenika i povećanje plaća

Foto: SDP

Na izbornoj listi koalicije SDP-a za 5. Izbornu jedinicu, i to na trećem mjestu, nalazi se Mario Milinković koji je predsjednik Županijske organizacije SDP-a Vukovarsko – srijemske županije i načelnik je Općine Stari Mikanovci. S Milinkovićem smo razgovarali o predstojećim izborima.

Koje su vam najvažnije smjernice za koje bi se zalagali kao saborski zastupnik?

-Definitivno broj jedan mi je zalaganje za bolji životni standard radnika i umirovljenika. Povećanje plaća i mirovina je preduvjet svega. Živimo u doba velike inflacije, vidimo drastičan rast životnih troškova, cijene energenata, hrane i ostalih proizvoda i usluga. Rast prosječne plaće i mirovine nije pratio rast svih navedenih troškova zadnje 2-3 godine.

Mlade i mlade obitelji su vam bitne, provodite određene mjere na lokalnoj razini? 

-Da, 2013. godine, kao mladi čovjek postao sam općinski načelnik gdje sam od tad pa do danas uvodio odluke i povećavao naknade koje bi bile od pomoći mladima i mladim obiteljima, iako su naši resursi u Općini mali i ograničeni. Ali zadovoljan sam što već godinama isplaćujemo naknadu svakoj mladoj obitelji koja kupi ili gradi kuću na području Općine s iznosom od 3.300 eura, za svako novorođeno dijete podigli smo naknadu na 1200 eura po djetetu. Cijena koju roditelji djece u vrtiću u našoj općini plaćaju po djetetu je 50 eura mjesečno, plus dodatne mjere poput sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, stipendije studentima, sufinanciranje školskog pribora učenicima osnovne i srednje škole, sufinanciranje cijene smještaja za srednjoškolce u učeničkim domovima… Sva navedena sufinanciranja dovode do toga da obitelji mjesečno ostane koji euro više u kućnom budžetu. Također svake godine povećavamo u Općini izdvajanja za sport, vrlo važno mi je vidjeti što više djece u sportu. Kao saborski zastupnik zalagat ću se za konkretno i trajno rješenje pomoći mladima koji idu u gradnju kuće ili kupnju stana, s današnjim cijenama gradnje i cijenama kvadrata mnogim mladima obiteljima to postaje nemoguća misija.

Osim pitanja života mladih, kako mislite pomoći i riješiti probleme umirovljenika?

-Kao općinski načelnik u 3 mandatu svih ovih godina susrećem se s problematikom umirovljenika, najveći problem su male mirovine i tu treba doći do drastičnih promjena. Lokalno mnoge sredine uskoče sukladno svojim mogućnostima kao i moja općina sad za Uskrs s “uskrsnicom”, neki za Božić s “božićnicom“. Vidimo koliko to umirovljenicima znači iako su to relativno mali iznosi. U Općini Stari Mikanovci imamo dva privatna doma za starije, iz njihovog rada vidimo da je problem lista čekanja i troškovi koji se povećavaju. Danas većina umirovljenika ne može od svoje mirovine plaćati mjesečnu cijenu doma. Zato ovise od pomoći djece ili ono što većina radi prodaje stečene nekretnine/pokretnine kako bi pokrili mjesečnu razliku cijene doma. Mora se naći model da se cijena doma za naše umirovljenike sufinancira iz državnog proračuna. Navedena mjera je i u programu SDP-a. Iz državnog proračuna se sufinancira mnogo toga, stvar je samo prioriteta, a nama su među prioritetima sigurno i naši umirovljenici, tako da će se bez problema naći novca za rješavanje njihovih problema.