Nagrada za životno djelo 16. DORF-a bit će dodijeljena Stjepanu Jimmyu Staniću

Foto: Međimurske novine

Nagradu za životno djelo 16. Festivala dokumentarnog rock filma DORF, koji će se od 16. do 20. kolovoza održati u Vinkovcima, dobit će glazbenik Stjepan Jimmy Stanić, a posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu primit će tuzlanski glazbenik i umjetnik Damir Avdić.

Iz Udruge ljubitelja filma RARE, koja je organizator DORF-a navode u obrazloženju nagrada kako je Stjepan Jimmy Stanić bio jedan od prvih izvođača rock ‘n’ roll glazbe uživo, uz zanimljive jazz izlete i angažmane (školovani kontrabasist koji je jednom zasvirao s velikim Dizzy Gillespiejem u Zagrebu). U bogatoj diskografiji, istaknuto je, posebno mjesto zauzimaju i filmske uspješnice, brojni šlageri i pjesme koje karakterizira feelgood osjećaj, humor i duh starog Zagreba. Još je diskografski aktivan i nastupa, s bandom i u društvu supruge Barbare Trohar oduševljava sve generacije.

Damir Avdić, glazbenik i umjetnik iz Tuzle, s adresom u Ljubljani glazbenu je priču započeo početkom 90-ih u kultnom r’n’r sastavu “Rupa u zidu”. Nakon četiri objavljena albuma i boravka u SAD, nastavlja samostalno i od 2004. do danas objavljuje ukupno devet albuma. Autor je i četiri romana i jedne zbirke pjesama, te namjenske, kazališne i filmske glazbe.

O najboljem DORF 2022. filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Zoran Kubura, novinar, redatelj i koautor s Bojanom Hadžiabdićem prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma „Indexi“, Marijana Bošnjak, direktorica tvrtke Kinematografi Osijek, krizna menadžerica i djelatnica u kulturi te Boris Sekulić, kipar, designer i filmski autor, navode iz Udruge RARE.

Podsjećaju natječaj za ovogodišnji DORF traje do 15. lipnja.