Nagrada “Joza” bit će dodijeljena 18. veljače na svečanosti u Gradskom kazalištu

Foto: Đuro Karalić

Na svečanosti koja će se 18. veljače održati u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima po prvi puta će biti dodijeljene nagrade “Joza” za najbolju domaću i gostujuću predstavu te najboljeg glumca i glumicu igrane u tom kazalištu u protekloj 2021. godini, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

“Riječ je o nagradi koja je jedinstvena u Hrvatskoj”, ustvrdio je ravnatelj Gradskog kazališta Joze Ivakića Zdenko Rečić dodajući kako jedino u Vinkovcima publika tijekom cijele godine ima priliku putem kupona, koji svaki gledatelj dobije uz kupljenu ulaznicu, glasovati za najbolju gostujuću i predstavu u domaćoj produkciji kao i za najbolju glumicu i glumca. 

Rečić je ujedno predstavio nagradu “Joza”, rad akademskog slikara i kipara Ivana Lončara Žana.

Zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić kazao je kako je vinkovačko kazalište Joze Ivakića, zahvaljujući odličnoj kazališnoj produkciji, postalo prepoznatljivo diljem Hrvatske, a da odlično rade svjedoče i brojne nagrade koje su proteklih godina dobile predstave i glumci i glumice toga kazališta.

Po riječima župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića vinkovačko gradsko kazalište proteklih je godina ostvario niz iznimnih rezultata. “Riječ je izuzetno pozitivnoj priči koju Županija u potpunosti podržava”, kazao je Dekanić rekavši kako je je nagrada Joza logičan slijed nakon niza nagrada koje je kazalište osvojilo. “Kazalište i glumci žive od interakcije s publikom i zato mi je iznimno drago da o najboljima odlučuje upravo publika”, kazao je župan Dekanić.

Nagrada “Joza” nosi ime po Jozi Ivakiću (Vinkovci, 1879.-Zagreb, 1932.), vinkovačkom književniku i redatelju. Bavio se i glumom i kazališnom režijom, a bio je i dramaturg u osječkom te zagrebačkom HNK-u. Među najpoznatijim djelima, koja su višestruko izvođena i na kazališnim daskama, su mu djela “Vrzino kolo” i “Inoče”.