Vlada RH na mjesec dana “zamrznula” cijene goriva

Foto: Vlada RH

ZAGREB, S obzirom na rast cijena goriva koji traje već tjednima Vlada RH je drugi put u nekoliko mjeseci posegnula za uredbom kojom je na mjesec dana fiksirala cijenu benzina.

Tako će u narednih mjesec dana litra benzina iznositi 11,37 kuna, dizela 11,29 kuna te plavog dizela na 6,50 kuna. Cijene premium goriva se neće zamrzavati. Prema riječima predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Vlada ovime pokazuje da vodi računa o svojima građanima, iako se ne radi o tržišnoj metodi. Međutim, nema odgovora zašto se dopustilo da cijene odu toliko gore jer zadnji puta zamrzavanje cijene je bilo na 11,10 kuna za benzin i 11 kuna za dizel.

“Dajemo još jednu poruku, istina intervencionističku. Takav je ovaj naš mandat da moramo stalno zbog niza okolnosti koji imaju vanjski karakter donositi odluke u kojima pokazujemo da država vodi računa o svojim građanima, o njihovom standardu, u ovom konkretnom slučaju i građanstvu i o gospodarstvu kada je riječ o naftnim derivatima”, rekao je Plenković.

Vlada niti ovaj put nije dirala trošarine od goriva koje se slijevaju u državni proračun. Nije smanjivala niti PDV iako se sve više govori kako će upravo snižavanje PDV biti jedna od slijedećih mjera kako bi se umanjio kontinuirani rast cijena goriva.