Nadolazeće Vinkovačke jeseni bit će i mjestom obnove i učvršćivanja brojnih prijateljstava, a ono između Vinkovaca i njemačkog Kenzingena broji već 30 ljeta

Foto: Grad Vinkovci

Do 57. Vinkovačkih jeseni još je ostalo malo dana, pripreme su gotovo i završile i već se sada može reći kako će i ovogodišnja vinkovačka jesenska manifestacija biti mjestom brojnih radosnih susreta i druženja, nekih novih ali i starih prijatelja. Među brojnim gostima koji će se u vrijeme Vinkovačkih jeseni pohoditi grad na Bosutu bit će i izaslanstvo njemačkog grada, Kenzingena, a koji s Vinkovcima njeguje prijateljske odnose već punih 30 godina.

Upravo ove godine Vinkovci i Kenzingen obilježavaju 30 godina od prvog kontakta, 20 godina od potpisivanja Povelje o prijateljstvu i 15 godina od potpisivanja Povelje o partnerstvu gradova.

“Ponosni smo na našu suradnju i odnose koji predstavljaju nešto lijepo i pozitivno, a posebice smo našim njemačkim prijateljima zahvalni za svu pomoć i solidarnost koju su iskazali prema nama kada nam je to bilo najpotrebnije, u vrijeme i neposredno u godinama nakon Domovinskog rata. Očekujemo izaslanstvo od 18 osoba, uz gradonačelnika dolaze i njegova zamjenica, pročelnici, gradski vijećnici te predstavnici njihovog Crvenog križa i Kruga prijatelja Vinkovaca u Kenzingenu i bit će to još jedna prilika za razgovore i razmjene ideja”, kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Suradnja dva grada odnosno dvaju društava Crvenog križa započela je u Domovinskom ratu kada je 150 djece s vinkovačkog područja privremeni dom pronašlo u gradovima njemačkog okruga Emmendingen, među kojima je bio i Kenzingen. Nastavila se kroz razmjenu učenike vinkovačke i Gimnazije iz Kenzingena, izgradnju dječjih igrališta, suradnju nogometnih klubova, obavljanje stručne prakse učenika Srednje strukovne škole Vinkovci kod obrtnika u Kenzingenu i niz drugih projekata.

Posebno se pamti 2019. godina su u Kenzingen putovali predstavnici Grada Vinkovaca, 27 članova Folklornog ansambla Lisinski, sedam učenika Srednje strukovne škole Vinkovci, 12 članova ekipe prve pomoći Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, najbolji polaznik DSD-programa u Gimnaziji Vinkovci Marko Tunjić te novinari Plave vinkovačke televizije i medijske kuće Novosti. Članovi Folkornog ansambla Lisinski nastupili su na Stadtfestu, članovi ekipe prve pomoći Crvenog križa Vinkovci pomagali su svojim njemačkim kolegama dežurajući uz Hitnu službu Crvenog križa Kenzingen, a osam učenika je ostalo u Kenzingenu na višetjednom stručnom usavršavanju.

Posljednji susret dvaju gradova prijatelja upriličen je početkom srpnja kada je u Kenzingenu boravilo izaslanstvo Grada Vinkovaca iz Vinkovaca predvođeno gradonačelnikom Ivanom Bosančićem, predstavnici dvaju vinkovačkih srednjih škola, Ogranka Matice hrvatske Vinkovci i Gradskog društva Crvenog križa te članovi tamburaškog sastava koji su predstavili bogatstvo tamburaške glazbe i tradicije s kojom se Vinkovci i Slavonci s pravom diče. A kako to izgleda kada se folklorno umijeće i običaji umnože do neslućenih razmjera, njemački prijatelji iz Kenzingena uvjerit će se vrlo skoro, na 57. Vinkovačkim jesenima koje su od samih početaka bile manifestacijom dobrih vibracija i mjestom okupljanja zaljubljenika u tradiciju i baštinu, mjestom na kojem se njeguju i čuvaju prijateljstva, baš onakvo kakvo već tri desetljeća postoji između Vinkovaca i Kenzingena.