Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima

Foto: Grad Vinkovci

VUKOVAR, VINKOVCI, Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima kod Križa na ušću Vuke u Dunav podignutom svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku položen je vijenac.

„U modernom hrvatskom društvu važno je njegovati kulturu sjećanja, stoga sam u povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima paljenjem svijeće odao počast svima koji su izgubili živote u borbi za temeljna ljudska prava, posebno zahvaljujući hrvatskim braniteljima koji su se izborili za slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku. Ideje totalitarnih i autoritarnih režima za svaku su osudu. Iako je s obzirom na fašizam i nacizam poprilično postignuto suglasje u društvu o njihovom totalitarnom karakteru, kad je u pitanju komunizam, neizostavno je naglasiti kako u hrvatskom društvu tome nažalost nije tako. Među nama još uvijek postoje oni koji su skloni pronaći olakotne okolnosti za jednako grozan i totalitaran režim koji je odnio milijune života“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Ovaj dan obilježen je i u Vinkovcima gdje je vijenac položen na Kumanoj ciglani gdje je podignut spomenik kao trajni podsjetnik na sve pogubljene. Točan broj žrtava se ne zna jer i dalje je nepoznanica gdje su završili streljani vojnici koji su bili u vinkovačkoj bolnici i zarobljenici.

„Nažalost i nakon dugog vremena ostaje osjećaj da vrijeme ne liječi sve rane i da se moramo pobrinuti da se takve strahote više ne dogode. Danas imamo priliku vidjeti kako neka politika unosi nemir u Europu i neizvjesnu budućnost, ključno je stoga educirati mlade, ponavljati sve ovo što se dogodilo kako se povijest ne bi ponovila. Moramo isticati koliko je važno poštivati ljudski život, koliko je važna sloboda, koliko je važno boriti se za ljudska prava te vjerovati u dobro”, rekao je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.