Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama; u Hrvatskoj nisu problem zakoni već njihova primjena

www.icv.hr

U Hrvatskoj se danas obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Broj žena koje traže pomoć zbog nasija povećao se od početka pandemije covida-19 za 25 posto, istaknula je uoči 22. rujna – Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Petra Kontić, predsjednica udruge B.a.B.e koja dnevno u prosjeku primi tri prijave žena žrtava nasilja.

”Svake godine bilježimo sve veći broj žena koja nam se obraćaju kao žrtve nasilja. Od ukupnog broja od više 2000 korisnica našeg savjetovališta tijekom godine žena žrtava nasilja bude nešto više od polovice. Znači, obrati nam se i više od 1000 žena ili, prema grubom izračunu, u prosjeku gotovo tri dnevno”, kazala je Kontić.

Ocijenila je i da hrvatsko zakonodavstvo vezano uz problem nasilja prema ženama bilježi pozitivne pomake.

”Došli smo u situaciju da više nije problem zakon, već primjena samih zakona. Ono na što već godinama upućujemo jest neujednačenost prakse. Nedopustivo je da ista razina suda, primjerice, u Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji za isti slučaj nasilja ne donose istu odluku”, kazala je. Kao veliki problemu u sustavu podrške ženama žrtvama nasilja istaknula je i čestu praksu da se nasilnicima izriču blaže kazne.

”Ono što je najpotrebnije sustavu jest edukacija i senzibilizacija svih čimbenika u sustavu podrške ženama žrtvama nasilja”, kazala je Kontić istaknuvši i borbu protiv internetskog nasilja prema ženama preko online platformeNeon udruge B.a.B.e. Ujedno to je bio i sadržaj kampanje osvještavanja javnosti ostvarene u suradnji s Agencijom za elektroničke medije.

”Platforma Neon se aktivirala. Stojimo na raspolaganju svim ženama koje nam se javljaju i, nažalost, prijavljuju online dijeljenja seksualnog sadržaja bez pristanka, nametljivo ponašanje, uhođenje, prijetnje putem interneta i druge oblike online nasilja. Pozivamo sve koji imaju takav problem da se prijave na babe.hr/ne-online-nasilju”, zaključuju u udruzi B.a.B.e.

tportal/Đ.K.