Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega dodijeljene Zahvalnice Draženu Švagelju, Mladenu Karliću i Ivanu Bosančiću

Foto: Grad Vinkovci

ŠIROKI BRIJEG, Suradnja dvaju starih hrvatskih gradova započela je sad već davne 1994. godine i održala se sve do današnjih dana. Vinkovci i Široki Brijeg kroz dugogodišnje prijateljstvo njeguju poseban odnos. Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i njegovi prethodnici, dr. Mladen Karlić i dr. Dražen Švagelj primili su Zahvalnice Grada Širokog Brijega za njihov doprinos pri uspostavi i jačanju prijateljskih odnosa dvaju gradova. Zahvalnice su dodijeljene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega, a odnose se na prošlu, 2020. godinu, kada iste nisu mogle biti uručene zbog dobro poznatih razloga odnosno zatvaranja granica u pandemijskim uvjetima.

Podsjetimo, na ovogodišnjoj svečanoj sjednici povodom Dana grada Vinkovaca, Zlatna plaketa “Grb Grada Vinkovaca”, također za 2020. godinu, dodijeljena je gradonačelniku Širokog Brijega Miri Kraljeviću za 25 godina suradnje, nesebičnog zalaganja i promicanja prijateljskih odnosa, gospodarske, kulturne i sportske suradnje ovih gradova. Upravo je gradonačelnik Kraljević na jučerašnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega posebno pozdravio goste iz Vinkovaca, grada s kojim dobar odnos njeguju već 25 godina.

“Trojica posljednjih gradonačelnika, Švagelj, Karlić i Bosančić zaslužni su što imamo ovako jedno lijepo prijateljstvo koje se očituje i kroz kulturu i sport, ali i gospodarstvo”, istaknuo je Miro Kraljević.

Kada je o njegovu gradu riječ, rekao je kako su gimnazija, samostan i osiguravanje pitke vode najveći projekti na kojima trenutno rade i u kojima im pomaže i Republika Hrvatska.

“Donosim pozdrave iz grada Vinkovaca, ne samo mojih sugrađana, nego i vaših sugrađana koji su našli svoje mjesto pod suncem u našem gradu. Neizmjerno mi je drago što smo ovdje i što smo mogli primiti ovo priznanje te što smo kroz 25 godina stekli velike prijatelje. Drago mi je i što kroz ovu suradnju možemo puno toga naučiti od Širokog Brijega. Hvala svima koji kroz godinu dođu u Vinkovce i koji nam daju poticaj da budemo još bolji i da još više radimo na povezanosti”, rekao je obraćajući se nazočnima vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Primijetio je i kako Široki Brijeg sve više napreduje, naglasivši kako se pomak vidi i u gospodarstvu, a što je najvažnije, ovaj grad u vrijeme pandemije ima veći broj zaposlenih i veće prihode.

“Rast gospodarstva je garancija da ćemo se moći boriti sa svim onim nedaćama s kojima se susrećemo”, poručio je.

Suradnja dvaju gradova započela je sad već davne 1994. godine. Prve korake napravio je tadašnji gradonačelnik Vinkovaca dr. Dražen Švagelj, a prvotna suradnja podrazumijevala je razmjenu i školovanje vinkovačkih umjetnika u Širokom Brijegu. Nastavljena je suradnjom ogranaka Matice Hrvatske, glazbenih škola i razmjenom i posjetama učenika te sudjelovanjem njihovih folklornih skupina na Vinkovačkim jesenima.

“Trajna povezanost Slavonije i Bosne i Hercegovine seže u daleku prošlost, a ta povezanost traje do današnjih dana. Ta suradnja proširila se i na područje sporta i gospodarstva. Pokrenuli smo zajedno i jednu likovnu koloniju, pa se danas kontinuirano vinkovački likovni umjetnici školuju na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu. Veliko hvala mojim nasljednicima i gradonačelniku Kraljeviću koji su najzaslužniji što se ova suradnja gradova proširila i održala do današnjih dana”, naglasio je dr. Švagelj.

Vinkovce i Široki Brijeg veže neraskidivo dugogodišnje prijateljstvo ostvareno kroz suradnju na brojnim područjima. Široki Brijeg je, baš kao i Vinkovci, grad bogate i turbulentne povijesti. Ona novija, s početka devedesetih, dodatno je povezala ova dva stara hrvatska grada. Tu povezanost možda je najbolje objasnio bivši gradonačelnik dr. Mladen Karlić, rekavši kako Vinkovci imaju brojne gradove prijatelje, ali kako se ni u jednom gradu nije osjećao lijepo i punog srca kao u Širokom Brijegu.

“Ovo što imaju Vinkovci i Široki Brijeg nije samo prijateljstvo, ovo je bratska suradnja, suradnja u kojoj su krvi međusobno povezane i vjerujem da će ona biti još puno jača i snažnija. Važno je da to što imamo prenesemo na naše mlade, da oni nastave njegovati ovaj predivan odnos”, zaključio je dr. Karlić.

AUTOR: Grad Vinkovci