Pet turističkih priča iz Vukovarsko – srijemske županije

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Prema podacima sustava eVisitor u razdoblju 1. siječnja – 1. kolovoza na području Vukovarsko – srijemske županije ostvareno je ukupno povećanje noćenja od 17% u odnosu na 2020. godinu. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine, ostvareno je 58,49% ukupnog turističkog prometa.

U 2021. godini bilježimo izniman porast broja stranih noćenja u odnosu na 2020. godinu, odnosno povećanje od 140,18%, a ostvareni broj noćenja stranih turista u 2021. godini premašio je ostvarenje u istom razdoblju 2019. Domaći gosti ostvarili su 84,96% noćenja iz 2020. godine te 44,72% iz 2019. godine.

 U 2021. godini u ukupno ostvarenim noćenjima udio noćenja stranih turista je 42,44%, a domaćih 57,56%. Najviše ostvarenih stranih dolazaka i noćenja ostvareno je s tržišta Poljske, potom Njemačke i Italije.

U Srijemu i Slavoniji ljeto je protkano zlatom. Idealno godišnje doba za dug i opuštajući odmor uz lagana ljetna srijemska vina i ukusna tradicijska jela. Donosimo pet priča koje će vas inspirirati.

Ljubavna priča iz Vinkovaca

Ne samo da imaju najljepšu ljubavnu pjesmu, Vinkovčani imaju i šokačkog Romea i Juliju. Vinkovački Romeo poznati je hrvatski književnik Ivan Kozarac, a antologijsku pjesmu „Milovo sam garave i plave“, napisao je u posljednjoj godini života. Posvećena je njegovoj neprežaljenoj „Juliji“, sestrični Mariji Kozarac. Na živopisnom Krnjašu ispred književnikove rodne kuće, uz rijeku Bosut, spomenik je mladom paru. Nećete odoljeti selfiju!

Priča o prvoj šokačkoj lady

Tako su u Županji nazvali Katarinu Horvatović udanu za Engleza Fredyja Hepburna, jednog od vlasnika tvornice tanina izgrađene krajem 19. stoljeća. S Englezima u ovaj kraj došli su i novi običaji, ali i novi sportovi, pa su se u Županji prvi put u Hrvatskoj zaigrali tenis i nogomet, o čemu danas svjedoči spomenik nogometnoj lopti. Od Županje okolnim selima vodi Cesta zlatne niti na kojoj ćete otkriti zaboravljene običaje, zanate, tradicijsku gastronomiju i odlične rakije. Prava seoska idila!

Priča muzejima i dvorcima

Prvi zabilježeni datum u povijesti čovječanstva je 22. veljače 2898 prije Krista. Zabilježili su ga stari Vučedolci. Najljepše priče o njima otkrit ćete u modernom Muzeju vučedolske kulture, obaveznoj postaji kad ste na putu iz Vukovara prema Iloku. Izgrađen je na arheološkom nalazištu, na  kojem je između 3000 i 2500 prije Krista živjela ova napredna civilizacija. Obavezno posjetite i dvorac Eltz, u kojem je Gradski muzej Vukovar i dvorac Odescalchi, u kojem je Muzej grada Iloka. 

Priča o srijemskim rijekama

Stari su Rimljani pričali kako u carstvu imaju rijeku koja do podne teče u jednom, a poslije podne u drugom smjeru. Ako promatrate Bosut i s najmanjim povjetarcem učinit će vam se kao da je ova mirna srijemska rijeka promijenila smjer. Ovo je tek jedna od priča o prekrasnim srijemskim rijekama. Iz središta Nijemaca zaplovite turističkim brodom Sveta Katarina rijekama Bosutom i Spačvom, na Virovima otkrijte ljepotu Spačvanske šume, a za potpuno drugačiji doživljaj odaberite plovidbu s brodom i pogledom na Vukovar – dvorac Eltz, Crkvu, Vodotoranj, tvornicu Borovo, luku Vukovar…Kad budete pakirali kofere za Srijem i Slavoniju, ne zaboravite kupaći. Riječne plaže su prekrasne!

Vinske priče Srijema

Iako se čini da je na području Srijemskog vinogorja oduvijek, prve trsove iločkog traminca zasadila je 1710. kneževska obitelj Odescalchi. Ista je ta obitelj u svojim starim podrumima u središtu Iloka gotovo 200 godina prije Bordeauxa i Burgundije punila vino u posebna pakiranja, štiteći tako reputaciju od preprodavača. Atraktivno izletište Principovac i Stari podrumi sastavni su dio Iločke vinske ceste s još dvadesetak vinarija sa sjajnim vinima i najboljim omjerom cijene i kvalitete u Hrvatskoj. Bez obzira jeste li vrhunski stručnjak ili vinski početnik, povijesni Ilok stvoren je za uživanje. Nisu ga tek tako stari Rimljani prozvali DeliciumMundi ili Slast svijeta!

AUTOR: Vukovarsko – srijemska županija