Na Mitnici otkriven spomenik Kati Šoljić i sinovima

Foto: Marko Jukić

Spomenik Kati Šoljić (1922.- 2008.) i sinovima Niki, Ivi, Miji i Mati poginulima u obrani Vukovara 1991. godine otkriven je u vukovarskoj Mitnici, a svečanosti je nazočan bio i predsjednik Republike Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te brojni drugi.

„Ne smijemo izgubiti entuzijazam. Zemlju ste stvorili – ona je dobra, prije svega draga jer je naša. Druge nemamo i nikome osim nas do nje nije iskreno stalo. Drugima ili nije stalo ili imaju nešto protiv. Ta zemlja, osim što nam je draga mora biti dobra, mora biti zdrava, mora biti uspješna i instrument za postizanje naših ciljeva, a ti ciljevi su uvijek bili plemeniti, skromni jednostavni, osnovne ljudske potrebe. Za to se Hrvatska borila, za to ste se izborili, za to su pali sinovi Kate Šoljić“, rekao je u prigodnom obraćanju predsjednik Zoran Milanović.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnica Marijana Balić ustvrdila je kako su Hrvatsku branili većinom muškarci, ali uloga žena u Domovinskom ratu bila je ostat će jednako važna. Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da Kata Šoljić, osim toga što je izgubila četvricu sinova, nikada nije klonila duhom već je bila uzor i utjeha majkama koje su tražile i još uvijek traže svoje sinove. Govorio je i predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić koji je okupljene pozvao na zajedništvo i da ne dozvole da ih politike razdvajaju.

Svečanosti je nazočan bio i ministar obrane Mario Banožić.

Spomenik Kati Šoljić i njezinim sinovima, rad je akademskog kipara Vene Jerkovića, a podignut je zahvaljujući Udruzi 4. gardijske brigade, udruzi Oluja iz Podstrane, Gradu Vukovaru i općini Podstrana te umirovljenom pukovniku Mirku Čondiću koji je inicijator ideje o podizanju.