Na grobove poginulih i ubijenih branitelja na Memorijalnom groblju položene ruže. Još se traga za 383 osobe kojima se trag gubi u ratnom Vukovaru

Foto: Đuro Karalić

Na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru danas su, uoči 31. godišnjice sloma obrane toga grada, položene ruže i zapaljene svijeće. Ruže su položili i svijeće zapalili članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Republika Hrvatska traga za još 1821 osobom iz Domovinskoga rata, među kojima je 1428 nestalih odnosno čija je sudbina nepoznata te 393 smrtno stradale osobe za koje nije poznato mjesto ukopa. Od ukupnoga broja neriješenih slučajeva, najveći udio čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 515. Od toga, 383 osobe su stanovnici i hrvatski branitelji nasilno odvedeni i stradali u Vukovaru i prigradskim naseljima 1991. godine uslijed ratnih događanja i pokušaja proboja iz neprijateljskog obruča u Vukovaru kada im se gubi trag na području Petrovaca i Marinaca, podaci su Ministarstva hrvatskih branitelja.

Razmjere ljudskog stradavanja na prostoru Vukovarsko-srijemske županije zorno prikazuje otkrivanje 56 masovnih grobnica te više stotina pojedinačnih grobnica s ekshumiranim posmrtnim ostacima 2105 žrtava, od kojih su identificirana 1877 hrvatska branitelja i civila. Uz lokacije na kojima su pronađeni, na prostoru Vukovarsko-srijemske županije provedeno je terensko istraživanje daljnje 723 lokacije na kojima posmrtni ostaci nisu pronađeni, što svjedoči o naporima u provedbi aktivnosti traženja da se pronađu sve nestale osobe, navode iz ministarstva.

Potraga za nestalim osobama s područja Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije nije ograničena samo na prostor Grada i njegovu okolicu. Tragovi zločina vode i susjednoj, Osječko-baranjskoj županiji, gdje su na području Dalja pronađene grobnice žrtava s područja Vukovara, a dio nestalih i nasilno odvedenih osoba s vukovarskog područja pronađen je i na teritoriju Republike Srbije s kojeg je dosad preuzeto 69 posmrtnih ostataka.

Najopsežnije istražene lokacije na području Vukovarsko-srijemske županije od listopada 2016. su Ovčara, Priljevo, Inženjerijski poligon, Balenica, Marinci (12 lokacija), Bobotsko mrcinište i Petrovačka dola, gdje je istraživanje još u tijeku.

Uz istaknute lokacije, pretražen je prostor Gradske tržnice u Vukovaru, Veleprometa, veći broj lokacija na području Sotina, Trpinje, Negoslavaca, Petrovaca, Bogdanovaca, Borova, Bršadina, Svinjarevaca i dr.

Dosadašnjim tijekom procesa traženja, iz 150 masovnih i gotovo 1400 pojedinačnih te asanacijskih grobnica ekshumirani su posmrtni ostaci 5222 osobe, od kojih su završno identificirani posmrtni ostaci 4365 osobe (sveukupno otkako se vodi proces traženja), navode iz Ministarstva hrvatskih branitelja.