Na blagdan sv. Marka na Borincima tradicionalno zazvan božji blagoslov na konje i polja

Foto: Facerbook Ivan Bosančić

VINKOVCI, Vjersko-tradicijska manifestacija “Od Đurđeva do Markova”, ustanovljena prije osam godina na inicijativu Udruge “Naši Borinci”, održana je na blagdan sv. Marka sa središnjim događajem misnim slavljem sa blagoslovom konja, konjanika i polja.

“Vrijeme nas je ovoga puta poslužilo i danas imamo priliku zajedno uživati u prekrasnom krajoliku Borinaca, naravno, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Zazvali smo danas blagoslov naših svetaca da nas čuvaju od svih nedaća pa i od korone, pošasti modernog doba”, rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. 

Kapelu Uzašašča Gospodnjega na Draganovcima u vinkovačkom prigradskom naselju i izletištu Borinci, koja se u povijesnim zapisima spominje još u 18. stoljeću kao “drvena kapela u vinkovačkim vinogradima”, obnovili su Povijesno i športsko društvo “Hrvatski sokol” Vinkovci, udruge “Naši Borinci” i “Vinkovački šokčaki rodovi” te Župa Presvetoga Srca Isusova.

Ime naselja Draganovci spominje se još u srednjem vijeku kao područno selo koje je pripadalo obližnjem naselju Sveti Ilija, kako su se u to doba zvali današnji Vinkovci. U vrijeme vladavine Turaka mještani Draganovaca preselili su se u Vinkovce ali su i dalje nastavili dolaziti u kapelu, koja je nakon II. svjetskog rata zaboravljena te je bila propala i zapuštena.