Na Bajakovu provedena operativna akcija ELA

Foto: PU vukovarsko - srijemske

VINKOVCI, Na graničnom prijelazu Bajakovo je jučer, 10. svibnja 2023. godine, provedena aktivnost u okviru operativne akcije ELA. U sklopu ovotjednog pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa koji se, sukladno smjernicama ROADPOL-a (europske mreže prometnih policija) provodi u svim zemljama članicama, na graničnom prijelazu Bajakovo je provedena operativna akcija ELA.

“Riječ je o akciji nadzora teretnih vozila koju prometna policija provodi u suradnji s drugim nadležnim tijelima, Centrom za vozila Hrvatske(mobilna stanica za tehnički pregled vozila), Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture (Inspekcija cestovnog prometa), Hrvatske ceste te djelatnicima državnog inspektorata”, pojašnjavaju z MUP-a RH.

Dodaju kako je akcija dobila ime  po Europskom tijelu za nadzor rada (ELA-European Labour Authority), čiji predstavnici su sudjelovali u provođenju akcije. U fokusu aktivnosti bila je provjera tehničke ispravnosti vozila, poštivanje zakonskih propisa vezanih za prijevoz opasnih tvari, pretovar robe, vrijeme odmora i vožnje vozača te ostali prekršaji.

Ela je osnovana 2019. godine kako bi zemljama članicama i Europskoj komisiji pomogla u ravnomjernom provođenju socijalnih politika glede mobilnosti radnika. Sjedište organizacije nalazi se u Bratislavi.