Vlada RH proglasila kraj epidemije korona virusa

Foto: Vlada RH

ZAGREB, Na današnjoj redovitoj sjednici Vlada RH donijela je odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. Kako je rečeno na sjednici odluku o proglašenju epidemije koronavirusa na području Hrvatske ministar zdravstva Vili Beroš donio je 11. ožujka 2020. godine kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju i ta odluka prestaje važiti s danom objave današnje Vladine odluke o proglašenju kraja epidemije koronavirusa u Narodnim novinama. Pojašnjeno je kako je s donošenjem odluke o proglašenju kraja epidemije s radom prestaje i Stožer civilne zaštite. Najavljeno je i kako će se sve odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom donosit će Ministarstvo zdravstva.

“Riječ je o važnoj odluci. ‘Važno je da iz ove velike zdravstvene ugroze izvučemo pouke u daljnjim suočavanjima sa sličnim krizama. HZJZ će objaviti preporuke kako se ponašati u novim okolnostima”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio je da građani u roku od 30 dana trebaju podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava, a jedina obavezna isprava je osobna iskaznica.

“Nakon proglašenja prestanka epidemije više nema razloga da o nužnim epidemiološkim mjerama odlučuje Stožer civilne zaštite. Donijet će se 531 odluka kojom će se ukinuti i jedina odluka koja je na snazi, a to je ona o nužnoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice”, kazao je Božinović.

Pojašnjeno je i kako je odluka Vlade o proglašenju kraja epidemije koronavirusa uslijedila nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložio ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije što je Ministarstvo zdravstva ocijenilo utemeljenim.

“Više nema potrebe za mjerama koje se propisuju u uvjetima epidemije. ‘COVID-19 neće nestati, a nove podvarijante bi mogle biti i zaraznije od prethodnih ali se očekuje da će one biti manje virulentne”, rekao je Beroš.

Prijedlog HZJZ-a o proglašenju kraja epidemije uslijedio je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila da koronavirus više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu.