MS Tim Hrvatska pokreće MS pilates

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Iz Udruge oboljelih od multiple skleroze MS tim Hrvatska izvjestili su početku provedbe projekta MS pilates odnosno pilates program osmišljenog za oboljele s multiplom sklerozom, a čiji je autor upravo ta udruga.

“Zanimljivo je kako se radi o jedinstvenom programu i niti jedan sličan u svijetu se ne provodi na ovaj način, jer su ga osmislili i oblikovali oboljeli, te ga prilagodili potrebama i specifičnostima svoje bolesti.  Projekt se razvijao i testno provodio u Vinkovcima dvije godine i sada se kreće u edukaciju oboljelih i prezentiranje projekta u cijeloj Hrvatskoj”, napominju iz MS Tima Hrvatske.

Također navode kako su znanstvenici dokazali kako vježbanje utječe na oboljele od multiple skleroze na način da oboljeli manje osjećaju kronični umor,  a poboljšava im se koncentracija kao i ravnoteža. Također kod onih koji redovito vježbaju nema depresije, koja je česta nuspojava ove bolesti od koje u Hrvatskoj boluje preko 6000 osoba.

Inače, Udruga MS Tim Hrvatska za oboljele provodi i tradicionalno druženje na Bundeku “MS walk” kada tisuće  njih šeta uz jezero Bundek i na taj način upozorava javnost na probleme oboljelih. Uz to u tijeku su i predavanja po cijeloj Hrvatskoj MS TALK, kojima se oboljeli educiraju i upoznaju sa najnovijim istraživanjima i saznanjima o svojoj bolesti od koje u svijetu boluje preko 2,5 milijuna ljudi, a lijeka za ovu progresivnu autoimunu bolest još uvijek nema. Ista je udruga, predvođena agilnom predsjednicom Mirjam Jukić, prošle jeseni u Vinkovcima održala prvi Slavonski MS WALK, koji je naišao na veliku podršku.

Provedba MS pilatesa započet će u Zagrebu u srijedu, 8. veljače u 18 sati u studiju SIXTH SENSE PILATES u Vukovarskoj 43 A/1.