U Vukovaru po prvi put održan “Hod za MS”

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Društva multiple skleroze Vukovarsko – srijemske županije danas je u Vukovaru po prvi put, i to povodom Nacionalnog dana multiple skleroze kao i 20 godina rada i postojanja društva, organiziran “Hod za MS”. Kako je rekao predsjednik Društva Zoran Oljača cilj im je i na ovaj način senzibilizirati javnost za ovu bolest i pomoći sprječavanju diskriminacije oboljelih.

“Ovo je prva ovakva akcija koju smo održali u Vukovaru. Hodamo za one koje je bolest u tome onemogućila i koji ne mogu hodati. Multipla skleroza bolest je s tisuću lica o kojoj se u zadnje vrijeme puno više govori. Lijeka nema, no postoje različite terapije za usporavanje bolesti koje oboljelima pomažu da se što duže održe na nogama. To je i bolest mladih jer se pojavljuje uglavnom između 20 i 40 godine života”, rekao je Oljača.

Govoreći o radu Društva rekao je kako surađuju s više liječnika specijalista kao i da se trude maksimalno svojim članovima pomoći na razne načine. Društvo trenutno broji 89 članova iz cijele Vukovarsko – srijemske županije ali, kako je rekao Oljača, znaju i da ima oboljelih s dijagnozom MS-a koji se nisu javili u društvo. Trenutno zapošljavaju 45 osoba od kojih su 42 asistenta za pomoć u kući, dvoje u uredu koji rade na projektima i vozač. Isto tako posjeduju dva kombi vozila prilagođena za prijevoz osoba s invaliditetom kojima prevoze svoje članove u vukovarsku, osječku i vinkovačku bolnicu. Sve te usluge su za njihove članove besplatne.

“Najviše je naših članova iz Vukovara i Vinkovaca, a ima ih i u ruralnim područjima. Znamo i za oboljele na našem području koji nisu članovi našeg društva, tako da su brojke puno veće na terenu. Po statistici Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, u našoj je zemlji preko sedam tisuća oboljelih od multiple skleroze. Savez društava multiple skleroze Hrvatske ima preko tri i pol tisuće članova. Prema našim procjenama u Vukovarsko – srijemskoj županiji je negdje oko 160 oboljelih od MS-a”, kazao je Oljača.

Društvo je ovim povodom organiziralo i prigodni štand na kojem su djelili sudionicima hoda majice s logom udruge i to u narančastoj boji koja simbolizira MS.