Edukacija za vukovarske gimnazijalce o sigurnijem internetu

Foto: Hrvatski radio Vukovar

VUKOVAR, U Gimnaziji Vukovar šestu godinu za redom, tijekom mjeseca veljače, biti će obilježen Dan sigurnijeg interneta. Glavni cilj je podizanje svijesti javnosti i samih učenika o problematici sigurnosti interneta. Najavljeno je kako će tijekom cijeloga tjedna edukaciju u vukovarskoj Gimnaziji  proći će svi učenici. Edukativnu radionicu s ciljem upoznavanja i senzibilizacije djece na rizike koje donosi korištenje suvremenih tehnologija, provela je s učenicima gošća predavačica Marina Bukal, policijska službenica za prevenciju u Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj.

„Internet i njegovi brojni servisi predstavljaju svakodnevnicu za milijune ljudi, a pritom sve više je korisnika interneta djece i mladih. Budući da oni još uvijek životno nisu iskustveno zreli u tom području, iako tehnološki možda jesu napredniji od svojih roditelja, smatramo da je naša dužnost upozoriti ih na moguće rizike i rizična ponašanja na koja mogu naići prilikom korištena interneta. U tom dijelu želimo im pomoći da steknu određene samo zaštitne mjere koje mogu poduzeti odnosno da imaju saznanja kome se obratiti za pomoć ukoliko se nešto loše dogodi“, rekla je Bukal za Hrvatski radio Vukovar.

Ukazala je i na dvije aplikacije koje je razvilo Ministarstvo unutarnjih poslova, a to su Red button i MUP – sigurnost i povjerenje.

„Dodatni cilj ovog predavanja je upozoriti djecu da sve informacije koje nađu na internetu uzimaju kao polutočne i ne uvijek istinite, da znaju prepoznati tko su im pravi prijatelji na društvenim mrežama, kako razgovarati s osobama koje ne poznaju te da u tom smislu budu pažljivi kao što su i u stvarnom životu pažljivi prema strancima. Od određenih mjera o kojima govorimo tu su i mjere kako zaštiti svoje profile, kako podesiti postavke privatnosti. Upozoravamo ih na način na koji se trebaju ponašati na internetu te da pravila ponašanja koja vrijede u stvarnom životu vrijede i u tom virtualnom svijetu jer postoji prekršajna i kaznena odgovornost ukoliko se ponašaju na drugačiji način“, rekla je Bukal.

Ravnatelj vukovarske Gimnazije Davor Šijanović rekao je kako je Dan sigurnijeg interneta događaj koji zauzima posebno mjesto u edukaciji učenika ove obrazovne institucije kao i da smatra da su upravo obrazovno odgojni djelatnici obvezni osigurati u najvećoj mogućoj mjeri odrastanje učenika u sigurnom Internet okruženju.