Mladen Karlić otvorio 51. Vinkovačke jeseni

VINKOVCI, Uz glazbeno-scensku priredbu „Večer oproštajna i veliki broj građana svečanost otvorenja 51. Vinkovačkih jeseni održana je večeras na Trgu Josipa Šokčevića. Ovogodišnje Vinkovačke jeseni otvorenima je proglasio gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić koji je tom prilikom podsjetio kako je ova manifestacija nastala još 1966. godine i to u teškim vremenima.

„Vinkovačke jeseni nastale prije 51 godinu zahvaljujući skupini vinkovačkih domoljuba koji su htjeli sačuvati od zaborava bogatu baštinu i običaje hrvatskog čovjeka. Već 51 godinu u Vinkovce dolaze brojni čuvari hrvatske tradicijske kulture donoseći svima nama na dar pjesme, zvuke tamburice te raskošne nošnje svoga kraja. Svake godine Grad postaje velika pozornica hrvatskoga folklora želeći pokazati sav sjaj i bogatstvo narodnog stvaralaštva iz svih krajeva Hrvatske. Vinkovačke jeseni  prigoda su da kulturna baština pridonese zbližavanju ljudi, ponosno pokazujući svijetu što imaju, što su im u zalog ostavili njihovi preci da čuvaju i prenose“, rekao je Karlić.

Scenarij svečanosti otvorenja, koje su održane pod sloganom „Večer oproštajna“, napisala je prof Ana Cvenić koja je na taj način donijela priču o momačkoj oproštajnoj večeri. Kako navode organizatori okosnica programa se temelji na stvarnom događaju.

„Mladić koji je studirao medicinu u Zagrebu, plesao je u velikom folklornom ansamblu i obećao je svojim prijateljima da će ih pozvati na momačku večer kada se bude ženio. Obećanje je ispunio i na pozornici su gledatelji vidjeli cijelu priču o momačkoj večeri kakva je nekada bila uz prigodne zdravice domaćinu, prijateljima i domovini  i uz niz pjesama iz svih krajeva Hrvatske, jer njegovi prijatelji su došli iz raznih krajeva. Bilo je, naravno, najviše slavonskih pjesama, ali i dalmatinskih, zagorskih, prigorskih i bosanskih“, navode organizatori.

Svečanosti otvorenja Vinkovačkih jeseni nazočili su brojni građani ali i dužnosnici iz tehničke Vlade, sabora, HGK, crkve… Središnja svečanost ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni održava se u nedjelju, 18. rujna, kada se manifestacija i zatvara i kada će  se ulicama Vinkovaca održati svečani mimohod sudionika manifestacije kao i smotra konjskih zaprega. Očekuje se sudjelovanje oko 8.000 članova 70-tak KUD-ova i folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

IVAN MATIĆ

Foto vk-jeseni.com