Ministrici Žalac predstavljeni projekti koji će pokrenuti gospodarski razvoj Vinkovaca

Foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

VINKOVCI, Ako želimo ostvariti gospodarski razvoj i omogućiti ostanak stanovništva u ovim krajevima, moramo prvo osigurati odgovarajuću zakonsku regulativu te se već radi na izmjenama Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske te nekoliko podzakonskih akata, ali i donošenju novog Zakona o potpomognutim područjima, poručilaje ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, nakon što je u petak u Vinkovcima s vukovarsko-srijemskim županom Božom Gelićem i gradonačelnikom toga grada Mladenom Karlićem razgovarala o provedbi planiranih projekata i mogućnostima financiranja projekata sredstvima iz fondova Europske unije.

Glavne teme sastanka bile su mogućnosti financiranja razvojnih projekata, otvoreni EU natječaji i novi natječaji koji će biti objavljeni u ovoj godini, a poseban naglasak stavljen je na promjene u regionalnoj politici i upravljanju EU fondovima vezane uz najavljene izmjene zakonske regulative.

Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić ministrici je predstavio nekoliko planiranih projekata, a najviše se razgovaralo o izgradnji novog vinkovačkog poduzetničkog inkubatora i proširenju poduzetničkih zona, izgradnji Hrvatskog doma te projektima u području prometa i mobilnosti kao i projektima vezanim za energetsku učinkovitost. Među prioritetnima naveo je projekt Poduzetničkog inkubatora vrijedan 3 milijuna eura, koji je dobio građevinsku dozvolu i kreće u realizaciju, kao i projekt izgradnje Hrvatskog doma i muzejskoga prostora za rimsko srebro, nadvožnjaka prema Borincima i druge.

Ministrica Žalac najavila je kako se do kraja mjeseca očekuje potpisivanje prvih ugovora vezanih za Projekt Slavonija, a odnose se na zdravstvene ustanove, kulturnu baštinu i druga područja rekavši kako se očekuje i osnivanje Savjeta za provedbu državnog Projekta Slavonija.

Župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo što je ova Vlada konačno omogućila promjenu odnosa prema nerazvijenim krajevima.