Ministarstvo graditeljstva s 3 milijuna kuna sufinancira kapitalne projekte s područja županije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U zgradi Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević podijelio je Odluke kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja sufinancira 20 projekata za unapređenje komunalne infrastrukture i standarda u općinama i gradovima Vukovarsko-srijemske županije. Ukupna vrijednost projekata iznosi oko 8,5 milijuna kuna od čega Ministarstvo sufinancira s iznosom preko 3 milijuna kuna.

„Kako volim reći, Hrvatska nije jaka koliko je jak Grad Zagreb, Split, Osijek, Rijeka odnosno njeni veliki gradovi, već koliko su jake njene najmanje općine i gradovi. Stoga moramo nastaviti i dalje ulagati te omogućiti svim sugrađanima što kvalitetniji život“, rekao je Kuščević.

Odluke su od ministra preuzeli predstavnici sljedećih općina i gradova: Andrijaševci, Ivankovo, Županja, Borovo, Vinkovci, Gradište, Cerna, Negoslavci, Drenovci, Lovas, Otok, Tompojevci, Vođinci, Vrbanja, Jarmina, Lovas, Privlaka, Bogdanovci i Vukovar (2 projekta). Javni poziv za dodjelom kapitalnih pomoći za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda gradovima i općinama Ministarstvo je objavilo 27. siječnja 2017. godine. Zahtjeve za odobravanje financijske potpore moglo se predavati do 24. veljače 2017. Pristigle zahtjeve preispitivalo je Povjerenstvo za provedbu postupka odobravanja proračunskih sredstava, odnosno određivanja rasporeda i korištenja sredstava kapitalnih pomoći općinama i gradovima za 2017. Gradovima i općinama s područja Vukovarsko-srijemske županije odobreno je 20 projekata za sufinanciranje.  Svi zaprimljeni zahtjevi kvalitetni su i vrijedni za lokalnu zajednicu i državu u cjelini. Ministarstvo vjeruje kako će se pozitivni makroekonomski pokazatelji pokrenuti za vrijeme ove Vlade još jačim intenzitetnom nastaviti, što će dovesti do povećanja raspoloživih sredstava i omogućiti Ministarstvu da iduće godine financijski sudjeluje u većem broju projekata. Ove su godine ukupna sredstva u svrhu povećanja komunalnog standarda na području cijele Države značajno povećana u odnosu na ranije i iznose ukupno 40 milijuna kuna.

Popis svih odobrenih zahtjeva možete vidjeti na poveznici http://www.mgipu.hr/doc/Komunalno/Kapitalne_pomoci_2017.pd