Ministar turizma Anton Kliman u Vukovarsko-srijemskoj županiji

VUKOVAR, Ministar turizma Anton Kliman poručio je u srijedu tijekom posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji kako turizam ovoga dijela Hrvatske ima velike šanse za razvoj ali samo kao jedinstveni turistički proizvod objedinjen s ostalim istočnoslavonskim turističkim destinacijama.

“Ministarstvo turizma nije to koje će diktirati pojedinim deestinacijama što bi trebale učiniti da potaknu dolazak turista. Moramo motivirati dolaske domaćih turista kao i pronaći načine stimuliranja dolaska domaćih gostiju. Nemojmo se zavravati da će ovdje hrliti horde i horde stranaca”, kazao je Anton Kliman koji je u Vukovaru razgovarao s županom Božom Galićem i turističkim djelatnicima županije.

Kliman je također najavio kako će Ministarstvo turizma poduprijeti obnovu vukvarskog Vodotornja rekavši kako njegovo mnistarstvo za tu namjenu može izdvojiti najviše milijun kuna.

Direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak podsjetila je kako je Vukovarsko-srijemska županija u 2015. godini ostvarila više od 110.000 noćenja što je za 18 posto više nego 2014. godine dok je u prva tri mjeseca ove godine broj noćenja u toj županiji veći za 8,3, a u dolascima za 22,9 posto posto u odnosu na prva tri mjeseca 2015. godine.

“Naš uspjeh je i veći ako znamo da smo u posljednje dvije godine imali pisane preporuke iz različitih ministarstava o nedolasku u Vukovarsko-srijemsku županiju. Prije dvije godine, to je bilo zbog poplave, a prošle godine radi izbjegličkog vala”, navela je.

Požalila se kako u strukturi gostiju u Vukovarsko-srijemskoj županiji prevladavaju poslovni te dolasci školskih ekskurzija što turističkim zajednicama predstavlja i određeni problem jer su ekskurzije oslobođene plaćanja boravišne pristojbe kao i da sadašnji sustav potpora koje se ostvaruju putem Hrvatske turističke zajednce, a koje se računaju na dvije decimale sukladno postotnom udjelu u noćenjima kontinentalne Hrvatske, ne pogoduje tome da se razvijaju turistički nerazvijena područja iako se radi upravo o potporama za nerazvijena područja..

“Od takvih gostiju, a tu prvenstveno mislim na školske ekskurzije koje u velikom broju pohode Vukovar, sustav turističkih zajednica nema prihoda kao što nema niti od jednog putnika s kruzera što je problem jer kao nositelji promocije riječnog kruzinga ne dobijamo prihod koji se ovdje ostvari”, navela je Rujana Bušić Srpak rekavši kako su nekim vukovarsko-srijmskim turističkim zajednicama izvorni prihodi, posebice od turističke članarine, smanjeni i za 50 posto.

Navela je kako je šest turističkih zjednica s područja Vukovarsko-srijemske županije na netom završenom natječu za turističke zajednice na turistički nerazvijenim područjima, kandidiralo čak 23 projekta.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić naveo je kako Vukovarsko-srijemska županija ima ogromne turističke potencijale koji su nažalost još uvijek nedovoljno iskorišteni i stavljeni u funkciju ostvarivanja turističkih prihoda.

“Očekujemo podršku od ministra Klimana našim projektima u turizmu za koje smatramo da mogu značajno pridonijeti turističkom razvoju Vukovarsko-srijemske županije”, kazao je Galić.

Ministar turizma Anton Kliman tijekom boravka u Vukovao posjetio je i Gradski muzej Vukovar te Muzej vučedolske kulture, a u nastavku boravka u našoj županijiobići će i Ladanjsko imanje Principovac u Iloku, Gradski muzej Vinkovci te OPG Ilije Rimca u Cerni na županjskom području.

ĐURO KARALIĆ