Ministar Oleg Butković potpisao 680 milijuna kuna vrijedne projekte za Vukovarsko- srijemsku županiju

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U Vinkovcima su u ponedjeljak potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt nadogradnje i elektrifikacije postojeće željezničke pruge Vinkovci-Vukovar te za nabavu autobusa za tvrtku Polet d.o.o. Vinkovci, ukupne vrijednosti 680 milijuna kuna.

Ugovor za financiranje nadogradnje i elektrifikacije 18,71 km željezničke pruge Vinkovci- Vukovar – projekt vrijedan gotovo 543 milijuna kuna, ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric potpisali su sa predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem.

“Većina investicija nakon završetka gradnje autocesta polako ide prema željeznici i uglavnom ćemo ubuduće ugovarati i realizirati željezničke projekte. Ove godine nas očekuje i potpisivanje 300 milijuna eura vrijednog projekta pruge od Koprivnice i Križevaca do mađarske granice. Isto tako, važnost pridajemo i X. koridoru”, rekao je Butković dodajući kako su sva nastojanja HŽ Infrastruture usmjerena prema pripremi dokumentacije za projekt obnove pruge Okučani-Vinkovci, koja je ključna za veće brzine vlakova između Vinkovaca i Zagreba.

Ugovor za dodjelu sredstava za nabavu novih autobusa za javni gradski promet grada Vinkovaca – projekt vrijedan gotovo 15 milijuna kuna, ministar Butković i ravnatelj Agencije Petric potpisali su sa direktorom Poleta Mijatom Kurtušićem koji je kazao kako će Polet za taj novac nabaviti sedam novih autobusa koji će voziti na linijama u gradskom prijevozu.

Potpisivanju ugovora nazočna je bila i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac koja je najavila skoru gradnju nadvožnjaka Borinci rekavši kako su problemi oko  financiranja toga značajnog projekta za Vinkovce riješeni, a a najavila je i skoro održavanje sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem upravo u Vinkovcima.

“Kada vidimo ova dva projekta, vrijedna 680 milijuna kuna pa im pribrojimo budući nadvožnjak Borinci, 130 milijuna kuna koji se ulažu u izgradnju vinkovačke istočne obilaznice lako dolazimo do iznosa većeg od milijardu kuna koje će izravno ili neizravno biti uložene u razvoj Vinkovaca. To je ono što smo željeli i očekivali”, poručioje vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Zadovoljstvo je izrazio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekavši kako će se elektrifikacijom pruge Vinkovci-Vukovar između ta dva grada vlakom putovati 20 minuta, a skraćivanje trajanja putovanja, po njegovim riječima, posebice je važno gospodarstvenicima i prijevoznicima tereta.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić zauzeo se za bržu obnovu željezničkog pravca Vinkovci-Zagreb, ali i Vinkovci-Beograd kako bi se barem donekle vratio promet putnički i teretni promet na taj pravac rekavši kako se Županija zalaže za prometno povezivanje Dunava i Jadrana najkraćim mogućim putem.

Projekt nadogradnje i elektrifikacije pruge Vinkovci-Vukovar sufinanciran je sredstvima iz fondova EU-a, a u sklopu njega modernizirat će se i elektrificirati 18,7 kilometara spomenute dionice te omogućiti maksimalna brzina od 120 kilometara na sat. Početak radova očekuje se na jesen.

Nakon potpisivanja ugovora, ministar Oleg Butković i ministrica Gabrijela Žalac s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem obišli su Istočnu zaobilaznicu grada Vinkovaca na kojoj su radovi započeli u svibnju prošle godine, a trebali bi biti gotovi u proljeće iduće godine.