Ovogodišnje Šokačko sijelo u Županji, koje se održava od 2. do 13. veljače bit će posvećeno šokačkoj tradiciji uzgoja konja

Foto: Đuro Karalić

U Županji je sve spremno za 57. Šokačko sijelo, prošlogodišnjeg dobitnika srebrne povelje “Sunockret ruralnog turizma”, koje će se održati u razdoblju od 2. do 13. veljače, a pod motom “Oj, dorati, moje zlato suvo”, a bit će posvećeno šokačkoj tradiciji uzgoja konja.

Povod su upis Tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-ov Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva krajem 2022. godine, 30. obljetnica osnutka Konjogojske udruge „Stari Graničar“ u Županji, i dodatno, 2024. godine obilježava se 100. obljetnica rođenja pučkog pjesnika Đuke Galovića, rođenog u Županji, koji je autor stihova ovogodišnjeg mota i koji je značajan dio svojih stihova posvetio konjima i njihovoj ulozi u narodnoj kulturi, poručuju iz Turističke zajednice Grada Županje.

Svečano otvorenje i popularni “Šokački cvit” – izbor za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji na rasporedu su odmah prvog dana, 2. veljače, dok će sudionici pokladnog jahanja ulicama grada proći 4. veljače. U okviru ovogodišnjeg programa bit će organizirane izložbe, glazbene radionice, promocije knjiga, folklorne večeri, malo sijelo, malo literarno sijelo… U četvrtak, 8. veljače najavljeno je otvaranje sajma Zlatne niti na kojem će sudjelovati stotinjak izlagača. U nedjelju, 12. veljače ulicama grada proći će pokladna povorka, koja je uz riječki karneval pokladna povorka s najdužom tradicijom u Hrvatskoj. I ove godine posjetitelje u šatoru Šokačkog sijela očekuje bogat zabavni program u sklopu kojega će koncerte održati Najbolji hrvatski tamburaši, Prljavo kazalište, Dalmatino, TS Džentlmeni i niz drugih tamburaških sastava, a ovogodišnja manifestacija će završiti 13. veljače tradicionalnom seljačkom zabavom.

Šokačko sijelo je najstarija i najveća kulturno-turistička manifestacija u županjskoj Posavini, utemeljena s ciljem promicanja i očuvanja običajnih praksi, narodnih nošnji i drugih osobitosti tradicijske kulture zavičaja i šireg područja Slavonije i Zapadnog Srijema, koja se od 1968. godine s promjenjivim brojem sadržaja kontinuirano odvija u Županji u pokladno vrijeme. Prvotno realiziran kroz nekoliko folklornih priredbi na kojima su nastupala kulturno-umjetnička društva s područja tadašnje Općine Županja, program se narednih godina postupno nadopunjavao novim sadržajima: revijom narodnih nošnji i izborom najljepše Šokice/Šokca, etnografskim, likovnim i gospodarskim izložbama, programima koji na poseban način potiču očuvanje i promicanje tradicijske zavičajne baštine među djecom, kao i vrednovanje zavičajne pisane i govorene riječi, različitim dramskim i zabavnim sadržajima te uprizorenjima događaja/poslova iz nekadašnjeg seljačkog/narodnog života i dr. Programska aktivnost posljednjih godina ustalila se na dvadesetak različitih priredbi i događanja koja u jedanaest dana okupe više od 3.000 izvođača i oko 15.000 gledatelja.