Milaković: Uhićenja u Dalju su još jedan pritisak na Srbe, pitanje je samo koje je srpsko selo ili općina slijedeće

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom ovotjednih privođenja Srba iz Dalja, koji se sumnjiče za ratne zločine tijekom 1991. godine, priopćenjem za javnost oglasio se zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković koji je i predsjednik Demokratskog saveza Srba.

„Nakon nešto više od 3 mjeseca od uhićenja u Negoslavcima na red je došao Dalj gdje su pritvorena trojica Srba pod sumnjom u počinjenje ratnog zločina. Čini se da su državna tijela postala toliko revnosna u procesuiranju Srba da im i vukovarski gradonačelnik Penava teško može što prigovoriti.

Ovo vidimo kao nastavak pritiska i hajke na područja Mirne reintegracije na kojima žive Srbi što za posljedicu ima unošenje nemira među lokalno stanovništvo. Do sada provedeni postupci i uhićenja stvorili su trajno nepovjerenje srpskog stanovništva u pravednost i nepristranost postupanja državnih organa. Ovi organi bi se trebali zvati odjeljenjima za progon i utamničenje Srba imajući u vidu da zločini nad stradalim Srbima stoje u njihovim ladicama već desetljećima.

Teško je ovo promatrati i izvan konteksta aktualnog trenutka – s jedne strane bliže se lokalni izbori, a ovdje se radi o općini u kojoj Srbi vrše vlast i održavaju relativno skladne odnose u višenacionalnoj sredini.

Isto tako, u aktualnim raspravama o zabrani ustaških simbola i pozdrava ZDS Srbi mogu očekivati samo da će loše proći jer će se oštrica javnosti prema njima usmjeriti pa i na ovaj način. Svako ograničavanje nacionalizma u Hrvatskoj traži kompenzaciju na drugoj strani, a Srbi su se već puno puta pokazali pogodnim za to.

Dakle, jasno je o čemu se ovdje radi, o politici i nekoj njenoj kalkulaciji.

Mi ne možemo prihvatiti  ovakav selektivan i pristran rad državnih institucija, na štetu srpske zajednice. Ovdje se samo postavlja pitanje koje je srpsko selo ili općina sljedeće na meti.

Pitamo se  kada će na red doći procesuiranje odgovornih za stradanje srpskih civila na bilo kojem području Republike Hrvatske – da li onda kada osobe poput Merčepa budu zauvijek nedostupne i izbjegnu ruci pravde“, navodi se u priopćenju Milakovića.