Dok se Plenković i Penava prepucavaju, evo odgovora na pravo pitanje: Koliko je država utukla u Borovo

Foto: HDSSB

Aktualno političko prepucavanje na relaciji Plenković-Penava, pri čemu je premijer neposlušnim HDZ-ovcima poručio da ‘Borovo u gradu Vukovaru radi isključivo u angažmanu države i Vlade’, pokazalo je kako je Hrvatskoj i dalje politički prihvatljivo to da vladajući notorne neuspjehe u upravljanju državnom imovinom koriste kao adut u političkoj borbi, piše tportal.hr.

Činjenica da kompanija koja se bavi proizvodnjom cipela godinama preživljava isključivo zahvaljujući državnoj pomoći trebala bi biti porazna za bilo koju vladu. A posljednja intervencija one Plenkovićeve, kojom je krajem prošle godine zalogom dionica HT-a i Podravke osigurana financijska injekcija od 46 milijuna kuna, samo je jedna u nizu političkih sanacija ‘vukovarskog bolesnika’.

U kompaniji koja je prije Domovinskog rata zapošljavala 24 tisuće radnika danas ih radi šestotinjak. Godišnji prihodi državnog proizvođača obuće kreću se oko 90 milijuna kuna, od čega oko 60 posto čini prodaja vlastitih marki, a 40 posto prodaja trgovačke robe drugih proizvođača.

Foto: Borovo

Simpatični retro brendovi startasica i borosana postigli su stanovit uspjeh zemlji i inozemstvu, ali oslanjanje na ručnu izradu i relativno mali opseg proizvodnje ne omogućuju rentabilnost poslovanja.

U jednom od brojnih pokušaja spašavanja tvrtka je 2014. zaključila predstečajnu nagodbu kojom je otpisan 31 milijun kuna dugova. Za 97 milijuna kuna duga otplata je prolongirana na razdoblje od tri do sedam godina, a preostalih 31 milijun podmiren je zamjenom za imovinu.

Foto: Ivan Matić

Međutim i nakon novog početka pokazalo se da Borovo nije u stanju servisirati svoje obveze. Zbog nelikvidnosti država je 2017. morala intervenirati kreditom kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj od 46 milijuna kuna.

Plan restrukturiranja predviđao je i privatizaciju pronalaskom strateškog partnera koji bi dokapitalizirao društvo i osigurao stabilnost poslovanja. Međutim potraga za investitorima tijekom 2016. i 2017. završila je bez uspjeha pa je poslovanje nastavljano uz pomoć države. Kompanija je usvojila model samoodrživosti koji podrazumijeva prodaju neoperativne imovine te permanentno financijsko i operativno restrukturiranje.

U 2018. tvrtka je prvi put od usvajanja nagodbe poslovala s dobiti od pet milijuna kuna, ali prvenstveno zahvaljujući izvanrednim prihodima od prodaje imovine i otpisa obveza u iznosu od gotovo 50 milijuna kuna. Kada se uzmu u obzir samo prihodi od prodaje, Borovo i dalje gomila gubitke, o čemu svjedoči i bilješka iz financijskog izvješća.

Foto: borovo.hr

‘Društvo je u 2018. ostvarivalo negativne novčane tokove iz redovnog poslovanja te nije bilo u mogućnosti uredno servisirati svoje obveze proizašle iz predstečajne nagodbe, a što u kratkom razdoblju može dovesti do stečaja’, navodi se u izvješću.

Poslovanje dodatno opterećuju brojni sudski sporovi vezani uz povrat nekretnina u drugim republikama bivše države.

Autor: tportal.hr/Zoran Korda