Milaković pozvao birače da izađu na izbore za Vijeća nacionalnih manjina

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predsjednik Demokratskog saveza Srba (DSS) Srđan Milaković pozvao je sa konferencije za novinare pripadnike srpske nacionalne manjine da u što većem broju izađu na skore izbore za Vijeća nacionalnih manjina ali i da se učešće uzmu i kao kandidati.

Istakao je kako kandidiranje nije zahtjevno te da izabrana vijeća mogu značajno utjecati na rad jedinica lokalne samouprave. Isto tako ukazao je i na mogućnost da veći dio novca koji će se isplaćivati za troškove izborne promidžbe završi na računu Srpskog narodnog vijeća (SNV).

„Novi Zakon o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina daje takvu mogućnost umjesto da novac završi tamo gdje žive kandidati koji su izabrani u neko od vijeća. Naime, Zakon definira kako predlagači za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina mogu biti udruge građana koje se bave manjinskim pitanjima te liste birača. Nakon izbora ukoliko je predlagač liste koja je izabrana udruga onda se ta sredstva isplaćuju na račun udruge, odnosno ona će završiti negdje drugdje a ne tamo gdje žive i djeluju izabrani predstavnici. Ako je pak predlagač liste koja je izabrana lista birača ta sredstva se isplaćuju izabranom vijeću“, rekao je Milaković.

Na konferenciji za novinare govorio je i bivši saborski zastupnik SDSS-a Dragan Crnogorac koji je rekao kako će se ukupno nakon provedenih izbora na ime naknade za izabrana vijeća i predstavnike biti isplaćeno oko 1,7 milijuna kuna.

„Radi se o velikom iznos kojim trebaju raspolagati oni koji će biti izabrani jer oni tu i žive i djeluju i na lokalnoj razini najbolje znaju kako ga utrošiti. Inače, taj novac se isplaćuje iz lokalnih i regionalnih samouprava pa bi bilo pošteno da na tom području i ostanu, a ne da ih pokupi bilo koja udruga i onda da ih ona dijeli prema nekom svom pravilu“, rekao je Crnogorac.

Dodao je da, kada je riječ o srpskoj nacionalnoj manjini, bira se 19 županijskih, 76 gradskih i 148 općinskih vijeća i još 12 predstavnika. Izbori će biti održani 5. svibnja.