Izvanredni sastanci u Iloku: Tko je kriv za urušavanje dijela starih zidina u Iloku?

Foto: Čitatelj

ILOK. Zbog urušavanja dijela starih zidina u starogradskoj jezgri Iloka održana su dva izvanredna sastanka na kojima su sudjelovali glavni nadzorni inženjer na projektu Darko Ojvan, pročelnica Konzervatorskog odjela u Vukovaru Ministarstva kulture i medija Zdenka Predrijevac kao i gradonačelnica Iloka Marina Budimir. Gradonačelnica Budimir kazala je kako pokušavaju saznati sve moguće uzroke koji su doveli do urušavanja zidina te da će pokušati analizirati što su do sada saznali i nastaviti u daljnjem radu kako bi se sanirao urušeni dio.

Govoreći o ovome događaju Zdenka Predrijevac rekla je kako ih je u Konzervatoskom odjelu urušavanje dijela zidina šokiralo ali i da se s obzirom na stanje zidina, na vrlo zahtjevne radove kao i na prijašnje radove koji su se odvijali od 60-ih godina prošlog stoljeća urušavanje dogodilo na istim mjestima koja su sanirana 60-ih godina.

„O tome svjedoče i stare fotografije s vrlo velikim oštećenjima u obliku pukotina koje su prema ondašnjem načinu u najboljoj namjeri rađene tako da su se samo zapravo vanjsko lice zida saniralo i da su se isključivo zidarski radovi izvodili bez ozbiljnijih zahvata na temeljima“, rekla je Predrijevac.

Dodala je kako Konzervatorski odjel ima vrlo kvalitetnu dokumentaciju koja će im biti dostatna za rekonstrukciju povijesnog stanja. Najavila je kako će se maksimalno koristiti upotrebljivi materijal, odnosno da će se sačuvati sve pale kvalitetne opeke i slično.

Oglasio se i glavni nadzorni inženjer na projektu Darko Ojvan koji je rekao kako se na sanaciji temeljne konstrukcije zidina radi više od godinu dana i to po istoj metodologiji i projektnom rješenju kojim je sanirano više od stotinu metara dužnih zida.

„Situacija na poziciji gdje je došlo do urušavanja bit će istražena zajedno sa projektantima s kojima smo u kontaktu kako bi se utvrdilo što je uvjetovalo kolaps zida. Dok se ne provede detaljna analiza svih elemenata ne može se sa sigurnošću reći što je proizvelo kolaps“, rekao je Ojvan.