Milaković: Brisanje prebivališta neće utjecati na promjenu omjera stanovnika u Vukovaru

Foto Ivan Matić

VUKOVAR, Zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković na konferenciji za novinare reagirao je na izjave ministra Vlahe Orepića i Milorada Pupovca oko odjave lažnih prebivališta u Vukovaru. Prema riječima Milakovića ovakve izjave dolaze u predizborno vrijeme tako da se, kako je rekao, očigledno radi o pokušaju stjecanja nekoliko glasova više na skorim izborima. Posebno je istakao riječi Orepića rekavši kako je problem i što ih je izgovorio jedan ministar, odnosno, osoba koja je zadužena da provodi zakone, a ne da ih preispituje. Podsjetio je i da Orepić ne može osigurati niti da se skinute dvojezične ploče u Vukovaru vrate na pročelja fasada.

„Ministar pri tome nije rekao do kraja istinu. Naime, pitanje prebivališta nije proizvod manipulacije bilo koje nacionalne zajednice nego stvar neuređenosti i nefunkcioniranja države. Ove provjere ne odnose se samo na Srbe nego na sve stanovnike Vukovara. U Vukovaru je jedna trećina Srba, a 2/3 su građani hrvatske nacionalnosti i ostali. Samim tim više će Hrvata i drugih biti kojima će biti odjavljeno prebivalište jer žive izvan Vukovara. Samim tim omjer broja stanovnika u gradu će ostati i dalje nepromijenjen“, rekao je Milaković.

Dodao je i kako se nada da će MUP korektno provoditi Zakon i iz evidencije brisati i druge te da zakon neće biti provođen jednostrano i na štetu jedne zajednice što bi bilo nezakonito i tako bi se na direktan način utjecalo na omjer stanovništva u gradu. Posebno je ukazao na to da je najviše država odgovorna ali i da će na kraju sve ići preko leđa građana.

„Na Popisu stanovništva 2011. godine 9.654 Srba bilo je upisano da žive u Vukovaru dok je iste te godine, na manjinskim izborima, s prijavljenim prebivalištem bilo 12.796 Srba. Popis je pokazao kako je u Vukovaru 2011. godine živjelo oko 27.000 stanovnika, a poznato je i kako je krajem 2014. godine na predsjedničkim izborima bilo upisano 27.000 birača. Za te brojke nisu krivi ni Srbi ni Hrvati nego država“, rekao je Milaković.

Prozvao je i zamjenika predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca za kojega je rekao da ima veliki utjecaj ali i da je tu poziciju djelomični stekao i radi interesa hrvatske politike i većinskog naroda.

„Često njegova uloga nije u interesu i dobrobiti srpskoga naroda u Hrvatskoj. Stvorio je monopol koji se prožima kroz sve srpske institucije“, rekao je Milaković.

IVAN MATIĆ