Medved: Na Ovčari i njenom širem području nema skrivenih masovnih grobnica

Foto: www.vukovar.hr

VUKOVAR, Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je u mimohodu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja od Memorijalnog groblja žrtvama iz Domovinskog rata do mjesta masovne grobnice na Ovčari. Tom prilikom Medved je govorio i o potrazi za nestalima istakavši kako su u proteklih godinu i pol dana na području Vukovara i okolice proveli više od 70 izvida, odnosno, obradili više od 70 lokaliteta.

„Rezultati svih tih istraživanja su izostali. U proteklih godinu dana proveli smo i temeljiti pregled Ovčare i okolice. Niti tu ništa nismo pronašli tako da smo isključili mogućnost postojanja masovnih grobnica na širem području Ovčare. Tijekom istraživanja uočili smo tragove o ranijoj grobnici iz kojih su tijela preseljena prije mirne reintegracije“, rekao je Medved.

Dodao je i kako je ministarstvo podiglo svoje sposobnosti kao i koordinaciju kako bi se riješilo pitanje nestalih osoba. Najavio je i donošenje Zakona o nestalim osobama u okviru kojega će biti precizno regulirane nadležnosti kako se ne bi stvorio prostor za bilo kakav oblik improvizacije.

„Vrlo ozbiljno i vrijedno radimo ali ono što nam nedostaje su informacije. Svaku informaciju i saznanje vrlo ozbiljno analiziramo ali nismo zadovoljni rezultatima. Osnovni preduvjet su informacije koje Srbija posjeduje i za koje očekujemo da nam ih Srbija dostavi. Od Srbije tražimo i informacije o preseljenim grobnicama“, rekao je Medved.