Mažar: Penava je srušio sve mostove, Vukovar je njegov taoc; Penava: Mažar je destruktivac i dominantno mu je što nije na vlasti

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Kako i inače bude poslije sjednica Gradskoga vijeća Vukovara gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kao i predstavnici nekih stranaka daju izjave novinarima o događanjima u gradu, točkama dnevnoga reda i slično. Tako je bilo i danas kada je predsjednik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar prozvao Penavu i gradske vlasti da ne rade dovoljno za Grad.

“Sve što je vezano za ingerenciju grada Vukovara za lokalnu politiku ne da je katastrofa nego toga nema. Odroni zemlje, rješenja nema, visoka trava rješenja nema, komarci rješenja nema i tako redom. Po navodima gradskih vlasti radnici ne žele kositi travu, roditelji vrše pritisak za upise djece u vrtiće, proziva se novinare koji pišu o lokalnoj politici te smo danas svjedočili jasnoj osudi slobodnog novinarstva. Svjedočimo neuspješnoj nacionalnoj politici gradonačelnika, a ona lokalna i ne postoji. Nikada od povratka Vukovarci se nisu susretali s ovakvim problemima”, rekao je Mažar.

Dodaje i kako su vijećnici HDZ-a predložili rješenje odrona zemlje, a to je da se iskoriste sredstva Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Podsjetio je kako Fond ima 40 milijuna kuna za projekte grada ali i da je Grad Vukovar predložio izgradnju tunela, a ne projektne dokumentacije za izgradnju potpornih zidova. Kaže i kako je gradski proračun sve manji, a prozvao je Penavu i da nije imao vremena s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU obići kapitalne projekte koje je financirala Vlada RH.

“Postoje sredstva Fonda, EU fondovi i druga ali to Grad Vukovar ne koristi i to samo radi ega jedne osobe čiji je ego jači od interesa grada. Kroz svađe, podjele, nemire i slično gradonačelnik je srušio mostove suradnje s županijom, Zagrebom, drugim mjestima kao i Vladom RH. Doveo je Vukovar i Vukovarce u tkalačku situaciju. Potrebno je skloniti ego sa strane i uspostaviti suradnju s županijom, ministarstvima, Vladom…Građani sve to vide ali ne vide rješenja od strane gradskih vlasti”, rekao je Mažar.

Foto: Ivan Matić

Ubrzo poslije toga odgovorio mu je Penava rekavši kako o radu njega i gradske uprave svjedoče brojne nagrade i priznanja i to ona s nacionalne razine. Penava je za Mažara rekao kako je destrukitvni dio oporbe kojemu što god se napravilo to ne valja.

“Kod njega je dominantno to što on nije na vlasti te su stoga svi drugi potezi nebitni i nesuvisli. Rezultati i nagrade koje ostvaruje Grad Vukovar su za ljude poput Nikole Mažara najveća opomena i neka oni žive s tim”, rekao je Penava.

Komentirajući tvrdnju o srušenim mostovima sa Zagrebom i Vladom rekao je kako je se sastao s ministrom regionalnog razvoja kao i da sve koji se najave gradske vlasti lijepo ugoste. Dodao je i kako i dalje u politici ima onih kojima smeta to što primi nekoga iz suprotne opcije te da su ti i takvi stave da su u državi samo oni bitni.

“To nije moj stil funkcioniranja i mi uvažavamo sve. Sve koji se najave u Grad mi lijepo primimo. Tko god je od pomoći za Grad Vukovar biti će prijateljski primljen i uživati u našem gostoprimstvu”, istakao je Penava.

O tome kako se gleda na Vukovar kazao je i kako su gradske vlasti tražile od Vlade RH sredstva za borbu protiv komaraca ali da ih Vukovar nije dobio. Ipak, jedan slavonski grad je dobio ta sredstva. Po riječima Penava na taj način Vlada RH pravi podjele među ljudima što nikako nije dobro.