Anita Tufekčić iz Vinkovaca i Biljana Krnjajić iz Vukovara – dobitnice godišnje „Nagrade Ivan Filipović“

Foto: Anita Tufekčić

VELIKA KOPANICA, Jučer je u Osnovnoj školi „Ivan Filipović“ u Velikoj Kopanici održana svečana dodjela „Nagrade Ivan Filipović“ za značajna ostvarenja u 2022. godini.

Godišnja “Nagrada Ivan Filipović” najviše je priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju, a nosi ime osnivača Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora i Saveza hrvatskih učiteljskih društava Ivana Filipovića. Riječ je, dakle, o nagradi koja se dodjeljuje prosvjetnim djelatnicima za zapažene rezultate u teorijskom ili praktičnom radu u odgoju i obrazovanju te onima koji u svojoj sredini uživaju ugled uzornoga prosvjetnog djelatnika i stručnjaka, čestitoga i vrijednoga čovjeka i građanina.

Među ovogodišnjim dobitnicima nagrade u području osnovnog školstva su i dvije školske knjižničarke Anita Tufekčić, knjižničarka iz Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ Gunja i Biljana Krnjajić, knjižničarka iz Osnovne škole Siniše Glavaševića Vukovar.

Anita i Biljana dugi niz godina zajedno surađuju i već su nekoliko godina zaredom bile na listi najuspješnijih odgojno-obrazovanih djelatnika.

“Ova nagrada kruna je na naš rad u odgojno-obrazovnom sustavu” izjavile su Anita i Biljana.

Za “Nagradu Ivan Filipović” su se odlučile sasvim slučajno jer su prepoznale i svakodnevno vidjele koliko i kako rade te su krenule u proces prijave za ovu nagradu. Pravilnik jasno definira uvjete koje kandidat mora ispunjavati kako bi uopće mogao poslati prijavu na javni poziv. Pokrenule su proceduru te su njihova Nastavnička vijeća jednoglasno donijela odluku, tj. Preporuku, tijela ustanove o pokretanju postupka za dodjelu „Nagrade Ivan Filipović“ za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za 2022. godinu (kategorija: godišnja nagrada, odgojno- obrazovno područje: osnovno školstvo – društveno humanistički).

Anita je predsjednica podružnice VSŽ Hrvatske udruge školskih knjižničara (HUŠK), i u zvanju je savjetnice. U svom radu je prigrlila je i suvremena stremljenja u školstvu.

„Moje područje interesa su mediji i medijska pismenost. Vodim filmsku družinu „Mladi SKIG-ovci“ već osam godina. Sudjelovala sam s učenicima na brojnim filmskim festivalima, smotrama, revijama… Na stručnim seminarima sam bila voditelj radionica i izlagač, a objavila sam radove u stručnim časopisima iz područja knjižničarstva i kulture. Posebnu pozornost poklanjam informacijsko komunikacijskim tehnologijama kroz rad na filmu i u knjižnici. U slobodno vrijeme bavim se crtanjem i slikanjem. Imala sam i imam zlatnu generaciju učenika“, rekla je Anita Tufekčić.  

Uz intenzivan rad u školi doktorirala je prije pet godina na marketingu knjige na odjelu za kulturologiju, Doktorske škole pri Sveučilištu J.J. Strosmayer u Osijeku. Pored ove tri nagrade za redom primila je druga značajna priznanja.

Biljana je voditeljica županijskog stručnog vijeća stručnih suradnika knjižničara osnovnih i srednjih škola Vukovarsko-srijemske županije, i u zvanju je izvrsne savjetnice. Drži predavanja i radionice na stručnim skupovima knjižničara, učitelja razredne nastave i javnim stručnim skupovima na županijskoj, međužupanijskoj i državnoj razini. Redovito objavljuje članke vezane za praktičan rad u knjižnici. Posebnu pažnju u svom radu poklanja informacijsko komunikacijskim tehnologijama. Pozitivnim pedagoškim pristupom naglašava važnost funkcije učitelja/knjižničara koje nije samo prenošenje znanja, već prenošenje etičkih vrijednosti, pozitivnih vrednota i uvjerenja, prihvaćanje interesa i sposobnosti učenika, razvijanje samostalnosti te poticanje kreativnosti učenika kao ključne kompetencije za cjeloživotno učenje. Za svoj pedagoški rad, dobitnica je nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja za najuspješnijeg odgojno obrazovnog djelatnika dvije godine zaredom

„Moja kreativnost dolazi do izražaja u različitim oblicima, načinima i metodama rada s učenicima“,  kazala je Biljana Krnjajić.