Marija Molnar dobitnica je nagrade HND-a za svoju emisiju “Pozor – govori žena!”

Foto: Ivan Matić

Na ovogodišnjem Media In Time festivalu (MIT), koji se održavao treću godinu za redom u Vukovaru i Vinkovcima, po prvi put je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) dodijelilo i nagrade za najbolje radove objavljene u 2021. godinu u kategoriji televizije, radija, tiskanih medija i portala. Nagradu za radijsko novinarstvo, koja nosi naziv po legendarnom vukovarskom ratnom novinaru Siniši Glavaševiću, dobila je novinarska Hrvatskog radio Vukovara Marija Molnar za svoju emisiju „Pozor – govori žena!“. Riječ je o emisiji koju Molnar uređuje više od 20 godina i koja je, kada se počela emitirati, bila jedinstvena na hrvatskoj medijskoj sceni i to pogotovo na lokalu s obzirom da je imala feministički predznak. U emisiji su se obrađivale najrazličitije tema iz Vukovara, Hrvatske ali i svijeta u kojima su u središtu bile žene i njihova prava.

„U emisiji smo uglavnom donosili aktualnosti sa ženske scene, novosti iz udruga, aktivizma, zakona ali i predstavljali uspješne žene, političarke, gospodarstvenice… Nezaobilazna tema bilo je i obiteljsko nasilje i ravnopravnost spolova. Inače, za tu emisiju sam već prije nekoliko godina dobila nagradu Mala Miles koja je nagrada Ženske mreže Hrvatska. Ovo je druga nagrada za ovu emisiju ali ovaj put od struke što mi je drago“, kaže Molnar.

Dodaje kako ove nagrade pokazuju da je emisija prepoznata u javnosti i da je i to jedan od pokazatelja da radi dobru stvar te da će svakako s istom nastaviti i dalje. Ističe kako je obiteljsko nasilje i dalje ključni problem hrvatskog društva z kojih proizlazi milijun drugih problema.

„Nasilje nad ženama nije samo fizičko nego je ono i verbalno, ekonomsko, socijalno, na radnom mjestu… Moram reći kako Hrvatska ima odlične zakone kao i da smo potpisali razne preporuke i konvencije ali je praksa na terenu katastrofalna što govore i službene brojke. Problema ima na svim razinama, i u sudovima, i u policiji, i u odvjetništvu… Uglavnom su na tim poslovima muškarci, a ako i ima koja žena one se ponašaju kao muškarci kako bi mogle opstati na tim mjestima“, pojašnjava Molnar.  

Govoreći na temu nasilja nad ženama i položaju žena u društvu Molnar kaže kako je Hrvatska prije 20 godina imala neke stvari riješene ali da je danas, u 21. stoljeću, i dalje tema broj 1. u društvu pravo na izbor žene. I to, kako kaže, pokazuje da ne napredujemo kako bi trebali i morali jer se i dalje radi na način da jedan ili dva koraka idemo naprijed, a onda pet ili šest unazad. Po riječima Molnar žene su danas neravnopravne po mnogo toga s muškarcima. Niz je primjera da žena i muškarac rade isti posao, a da je muškarac iz nekoga razloga bolje plaćen. Ta razlika zna biti i po 20 posto u visini plaće. I mogućnost napredovanja za muškarce je puno lakša. Isto tako žena nema, ili ih je jako malo, na rukovodećim dužnostima, u politici kao i na drugim ključnim mjestima. Jedan od primjera koji to pokazuje je i da su u Vukovarsko – srijemskoj županije samo dvije žene na čelu neke jedinice lokalne samouprave.

„I danas su mnogi mišljenja da je ženi mjesto u kući, da kuha i pere, brine se o djeci i slično. Uz takve obveze žena nema vremena da se bavi politikom dok muškarci to mogu. Kada muškarci preuzmu dio poslova u kući tada će se otvoriti više prostora za žene da se bave politikom. Drugim riječima moramo mijenjati društvo iz temelja“, ističe Molnar.

Ova nagrađivana novinarka članica je i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko – srijemske županije za koje kaže da je dobro da postoji jer je i ono jedan od načina kako se može progovoriti o temama vezanim za položaj žena. Povjerenstvo obilježava razne datume ali i skreće pozornost javnosti na neke određene teme. Po riječima Molnar ono ne može konkretno utjecati na donošenje zakona ali može poticati i davati preporuke, omogućiti da neke teme budu u medijima i slično.

Za svoj rad oko položaja žena kaže kako povratne informacije koje dobiva su dobre jer ima puno poziva i e-mailova od žena koje imaju određenih problema. Međutim, kao problem se javlja što i dalje ima žena koje ne žele javno govoriti o problemima s kojima se suočavaju, o obiteljskom nasilju, problemima na radnom mjestu i slično. Smatra kako je upravo radi toga potrebno dodatno osnaživati žene kako bi mogle o tim stvarima govoriti javno.

Molnar je i sindikalna povjerenica Sindikata novinara Hrvatske za Vukovarsko – srijemsku županiju te napominje kako i na ovome području stvari su daleko od dobrih kada je u pitanje položaj žena. Kaže kako su u zadnje vrijeme zaprimili i dokumentirali nekoliko gadnih slučajeva prijetnji i omalovažavanja novinarki na radnom mjestu. Ističe kako se novinarke na terenu proziva i naziva raznim imenima, omalovažava, prebrojavaju im se krvna zrnca, napada na radnom mjestu i na terenu, on line maltretira, provodi verbalno nasilje…

“Imali smo u Vukovaru i slučaj verbalnog napada od strane političara. Poslije toga slučaja zabilježene su i prijetnje smrću. Situacija je krajnje ozbiljna pa i kritična i takva praksa mora prestati. Sindikat novinara Hrvatske reagirati će i tražiti da se krivci procesuiraju i kazne“, kazala je Molnar.

I ovom prilikom je pozvala kolege novinare u redakcijama da se solidariziraju i osvijeste jer su neki slučajevi verbalnog nasilja bili na granici fizičkog sukoba dodajući da je za bilo kakvu reakciju neophodno da slučaj bude prijavljen ali i da očekuje od nadležnih institucija razumijevanje i senzibiliziranost.

„Pitam se što rade institucije? Zašto po službenoj dužnosti ne podnesu prijave, privode krivce i slično jer vrlo često napadnute kolegice nemaju hrabrosti ili jednostavno iz nekog razloga ne žele prijaviti slučaj“, zaključila je Molnar.

B.B.