Manjinsko Vijeće želi škole na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu

TRPINJA, Nakon što je ravnateljice osnovnih škola u Bršadinu i Boboti, selima s većinskim srpskim stanovništvom u okolici Vukovara, predložili nove Statute škola reagiralo je i Vijeće srpske nacionalne manjine Općine Trpinja. Prema predloženim statutima nastava u tim školama bi se izvodila na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

„Smatramo da će ovi Statuti, ukoliko budu usvojeni, srušiti sve ono za što se zalažemo proteklih 20-ak godina, od mirne reintegracije do danas, kada je obrazovanje u pitanju“, stoji u priopćenju Vijeća.

Iz Vijeća apeliraju na sve članove školskih odbora da stanu u obranu interesa, kako se navodi, djece, roditelja, ali i samih radnika u školi te u zaštitu srpskih nacionalnih interesa kako bi konačno ostvarili svoja teško stečena prava.

„U interesu srpske zajednice je da se sve škole u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, registriraju kao manjinske škole, u čijim statutima će stajati da se nastava izvodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, slično statutima manjinskih škola Čeha, Italijana i Mađara, a ne kao u predloženim statutima u kojima stoji da se nastava izvodi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu. Mi ćemo kao manjinsko veće biti u obavezi da o svemu obavijestimo roditelje i zainteresiranu javnost te u tu svrhu po potrebi organiziramo  javne skupove, na kojima bismo ukazali na sve prednosti manjinskih škola i pogubnost ovako sročenih i predloženih statuta. Stoga vas, kao odgovorne ljude, na iste i pozivamo, kako bi svi imali jasan uvid u ovo, za nas Srbe, veoma bitno pitanje”“, stoji u priopćenju Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Trpinja.

IVAN MATIĆ